Kawiarka

11 / 07 / 2020

Makinetka, mokka, nazywana też  kupresem. Czajniczek, który parzy kawę w milionach mieszkań na całym świecie. 

kawiarka rozłożona zdjęcie czarno-białe

Ekspres do przygotowania kawy wynaleziony przez w 1933 roku przez Włocha Luigi di Ponti. Wynalazca sprzedał patent dla Alfondo Bialetti, który przerobił urządzenie w Moka ekspress.

Wykonany z aluminium, sprzedawany w niezmienionej formie jest do dziś. Sprzedano już  ponad 330 mln sztuk. 


Sprawdź jak przygotować kawę z kawiarki


Kawa z kawiarki

Mokka nie jest w stanie zrobić klasycznego espresso.

Kawiarka parzy kawę pod maksymalnym ciśnieniem 2 bar.

Klasyczny ekspres kolbowy zaparza kawę z ciśnieniem ok. 9 bar. Dlatego też czajniczek nie robi tak intensywnego  kubka jak klasyczny ekspres kolbowy.

Kawa z kawiarki ma intensywność pośrednią pomiędzy ekspresem przelewowym a ekspresem kolbowym.

Podsumowanie
  •  Kawiarka Bialetti poczatkowo produkowana z aluminium, obecnie produkowane są także że stali nierdzewnej w różnych rozmarach.
  • Oznaczenimiem wielksci kawiarki jest jednostka tz - z włoskiego tazza (filizanka).
  • Przyjmuje się że jedna filizanka z moka to 50ml naparu.
  • Ilośc kawy jakią trzeba użyć to na 1tz  to 6g kawy.
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii