Cold brew to bez wątpienia bardziej orzeźwiająca (idealna na panujące upały) dawka kofeiny, lepsza niż parujące Americano.
To kawa macerowana na zimno. Parzenie a właściwie zalewanie zimną wodą jest banalnie proste.
Najlepsza kawa na upalne dni
Nie potrzebujemy też specjalnego sprzętu, aby stworzyć ten napój w warunkach domowych. Wystarczy słoik, młynek oraz dobra kawa (np. z Etiopii lub Kolumbii, ponieważ charakteryzują się one cytrusowym, rześkim body).
Natomiast po okresie maceracji prosty dripper lub inny filtr.
Podstawowym przepisem, który dostosowujemy do ilości cold brew, którą chcemy wyprodukować jest: grubo zmielona kawa 6g na 100ml wody. Całość pozostaw w lodówce na 9-10h.
Cold brew możesz łączyć z dowolnymi, egzotycznymi dodatkami, takimi jak: ćwiartki pomarańczy, cytryny i limonki lub skorzystaj z mojej propozycji połączenia go z wodą kokosową.
Jak zrobić kokosowe Cold Brew?
Składniki:
-
cold brew, 100 ml
-
woda kokosowa, 200-300 ml
-
duże kostki lodu (wolniej rozcieńczą napój)
Przygotowanie:
Możesz jednak sprawić, że będzie jeszcze bardziej rześka, dodając do napoju bogatą w elektrolity wodę kokosową w proporcji 1:2 albo 1:3 – zdecyduj, jaka bardziej proporcja Ci smakuje. Użyj nieco mocniejszej esencji, bo lód rozcieńczy napój. Pobłogosławisz tę mrożoną kawę rankiem po ciężkim treningu albo po... imprezie.
Sprawdź gotowy zestaw do Cold Brew