Makinetka, mokka, nazywana też kupresem. Czajniczek, który parzy kawę w milionach mieszkań na całym świecie.
Ekspres do przygotowania kawy wynaleziony przez w 1933 roku przez Włocha Luigi di Ponti. Wynalazca sprzedał patent dla Alfondo Bialetti, który przerobił urządzenie w Moka ekspress.
Wykonany z aluminium, sprzedawany w niezmienionej formie jest do dziś. Sprzedano już ponad 330 mln sztuk.
Sprawdź jak przygotować kawę z kawiarki
Kawa z kawiarki
Mokka nie jest w stanie zrobić klasycznego espresso.
Kawiarka parzy kawę pod maksymalnym ciśnieniem 2 bar.
Klasyczny ekspres kolbowy zaparza kawę z ciśnieniem ok. 9 bar. Dlatego też czajniczek nie robi tak intensywnego kubka jak klasyczny ekspres kolbowy.
Kawa z kawiarki ma intensywność pośrednią pomiędzy ekspresem przelewowym a ekspresem kolbowym.
Podsumowanie
- Kawiarka Bialetti poczatkowo produkowana z aluminium, obecnie produkowane są także że stali nierdzewnej w różnych rozmarach.
- Oznaczenimiem wielksci kawiarki jest jednostka tz - z włoskiego tazza (filizanka).
- Przyjmuje się że jedna filizanka z moka to 50ml naparu.
- Ilośc kawy jakią trzeba użyć to na 1tz to 6g kawy.