Szukasz inspiracji, chcesz zerwać z rutyną picia codziennie takiej samej kawy?
Zrób sobie kawę po wiedeńsku.
Kawa po wiedeńsku to mieszanka espresso, bitej śmietany i czekolady. Osobiście traktuję ją jako deser kawowy.
Nasz prosty sprawdzony przepis pomoże ci zerwać z rutyną i odnaleźć alternatywny smak.
Nasz sprawdzony i unikalny przepis przywieźliśmy prosto z wiedeńskiej kawiarni.
Kawa po wiedeńsku przepis
● 150 ml świeżo zaparzonej kawy espresso (najlepiej z kawiarki lub ekspresu
ciśnieniowego) - w tym wypadku wybierz wysokiej jakości produkt, który znajdziesz w
sklepie …
● 10 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%) + starte wiórki
czekoladowe do dekoracji;
● 1 łyżeczka czekolady w proszku
● 50 ml śmietany kremówki;
● bita śmietana
Kawa po wiedeńsku jak zrobić
Aby przygotować pyszną kawę po wiedeńsku, należy:
- przygotowujemy kawę w ekspresie lub kawiarce;
- śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niej kostki czekolady;
- do rozpuszczonej czekolady dodajemy czekoladę w proszku; całość dokładni mieszamy;
- całą miksturę należy podgrzać, pamiętając, aby mikstura nie zaczęła wrzeć; ma by po prostu gorąca;
- podgrzaną czekoladową śmietankę zdejmujemy z ognia i dolewamy wcześniej przygotowaną kawę;
- całość dokładnie mieszamy;
- kawę przelewamy przez sitko do szklanki lub filiżanki;
- kawę należy udekorować bitą śmietaną i odrobiną startej czekolady;
Kawa po wiedeńsku jak pić?
Aby wydobyć najlepszy smak kawy, trzeba ją pić przez warstwę bitej śmietany. Dla
większych łasuchów proponujemy dodanie kulki lodów.
Kawa po wiedeńsku w Wiedniu
Sposób podania kawy po wiedeńsku może różnić się w wielu krajach. Najczęściej jednak
napój serwuje się z sernikiem wiedeńskim lub tortem Sachera, czyli równie słodkimi co kawa
deserami.