Chyba nie ma na świecie kraju, w którym nie przygotowywano by kawy. Również Anglicy, choć głównie piją herbatę, kochają także kawę. Ich sposób przygotowania naparu jest jednak zgoła inny.
Decydując się na przygotowanie kawy po angielsku, należy pamiętać o tym, że podobnie jak herbatę, Anglicy parzą ją w dzbanku, dzięki czemu do filiżanek trafia jedynie pyszny płyn, a nie fusy.
Jeżeli myślisz, że jest to zwykła kawa, musimy Cię rozczarować. Anglicy nie zalewają jedynie kawy. Dzbanek dodatkowo stawiają na kuchence, która ustawiona jest na niewielką temperaturę. Czekają, aż kawa zacznie się unosić. Dopiero w tym momencie jest gotowa do podania.
Kawa po angielsku — przepis
Aby Kawa po angielsku smakowała wyśmienicie.
Składniki:
- 2 łyżki mielonej kawy (najlepsza będzie …);
- cynamon;
- łyżeczka miodu;
- opcjonalnie bita śmietana.
Kawa parzona po angielsku — przygotowanie:
- Do rondelka wsypać kawę, dodać do niej odrobinę cukru i wody, całość utrzeć.
- Zalać do pełna wodą i postawić na kuchence. Podgrzewać doprowadzając niemal do wrzenia.
- Odstawić do ostygnięcia. Cały proces powtórzyć jeszcze 2 razy.
- Następnie odstawić i nakryć.
- Po kilku minutach przelać przez sitko do szklanki.
- Dodać miód, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę.
- Całość posypać cynamonem.