Jakie mleko do spieniania- ranking 2024

21 / 09 / 2021

Uwielbiasz latte czy cappuccino, ale nie masz w domu ekspresu, który kosztuje worek pieniędzy?

Nie przejmuj się. Poznaj najlepsze sposoby na spienienie mleka w domu, dzięki czemu napijesz się najlepszej kawy z pianką w swoim życiu! Nie wierzysz?
 
Czytaj dalej i przygotuj się do działania!
 

Mleko do kawy

 

Kawa z mlekiem czy bez? Słysząc to pytanie, z pewnością wzruszasz ramionami – kawa z mlekiem jest po prostu pyszna i nie ma co do tego wątpliwości, co?
 
Poza własnymi preferencjami smakowymi jest na to także naukowe wyjaśnienie. Gdy dodasz mleko do kawy, podkreśla ono nuty karmelowe, kwiatowe i palone, wynika to ze składu chemicznego mleka, które składa się z cukrów, tłuszczów i białek.
 
Dodatkowo dzięki reakcji, wytwarza się ta cudowna pianka. Jak jest tajemnica mleka?
Podgrzany cukier zacznie się karmelizować, sprawiając, że mleko jest słodsze.
 
Białko po podgrzaniu pomaga usztywnić bąbelki piany, zatrzymując powietrze, by mogło mieć tak lekką konsystencję. Tłuszcze pomagają stworzyć ten przyjemny posmak w ustach
 

Jakie mleko do spieniania?

Próbowałeś spieniać mleko 0%, 2%, śmietankę, a może produkt roślinny? Jeśli tak, na pewno zauważyłeś, że z każdym mlekiem proces wygląda podobnie. Okej, podamy ci odpowiedź – do spieniania zawsze używaj mleka świeżego, o zawartości tłuszczu ?????%
 
To bez znaczenia!! Ilość tłuszczu ma marginalne znaczenia na spienianie mleka. Jego zawartość wpływa na smak nie na pianę. Dlaczego?
 
Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego też tak lubimy tłuste potrawy-no tak, przynajmniej ja lubię. Dlatego też możesz używać do spieniania różnego mleka z różną zawartością tłuszczu. 
 
Jeżeli chcesz użyć mleka od krowy 3,2%, lub jeżeli jesteś weganinem, możesz użyć mleka sojowego, kokosowego, migdałowego czy ryżowego.
 
W sumie warto eksperymentować. Przykładowo, gdy borykałem sie problemami żołądkowymi,  po wypiciu kawy z mlekiem krowim pojawiały się u mnie wzdęcia brzucha. Tym samym spróbowałem mleka owsianego i po nim takich problemów nie miałem. 
 
Co z mlekiem bez laktozy? Jak z pewnością się domyślasz, nie ma ona wpływu na piankę.
No dobra, to co do licha wpływa na tą piankę? Przecież raz ta piana jest gęsta i sztywna a innym razem jest lekka i szybko znika z powierzchni kawy?
 
Już ci odpowiadam. Ilość białka w mleku. Chcesz mieć piękna błyszczącą, gęstą piankę? Sprawdzaj zawartość białka w mleku.
Im więcej mleko ma białka, tym będziesz miał sztywniejsza i trwalszą piankę. 
 

Jakie mleko do ekspresu

Do ekspresu automatycznego czy kolbowego, także zwracaj uwagę na zawartość białka w 100ml. 

Poziom  powyżej 3 gramów białka w 100 ml mleka będzie wystarczające w przypadku ekspresów automatycznych z zaworem spieniającym. Takie mleko jest zazwyczaj tańsze, ale wystarczające. Jeżeli masz ekspres automatyczny z dyszą parową, szukaj mleka z zawartością 3,2 grama białka lub więcej. 

W przypadku ekspresów kolbowych profesjonalnych czy kolbowych domowych także używaj mleka powyżej 3,2 g białka na 100 ml mleka. Zapewni ci to gęstą i bardzo trwałą piankę. 

Niekiedy w sklepach można dostać mleka z oznaczeniem mleko do latte lub mleko dla baristów. Takie mleka zazwyczaj mają około 3,4 do 3,5 gramów białka. Jednak często cena ich jest dość wysoka. W sumie nie zauważam różnicy, pomiędzy mlekiem z zawartością 3,2 gramów białka. Tym samym kupuję tradycyjne mleko po sprawdzeniu etykiety.

Jak spienić mleko

Być może myślałeś, że używając swojego ekspresu z dyszą, zawsze spieniasz mleko… niekoniecznie musi to być prawdą! 
 
Jeśli umieścisz końcówkę głęboko, będziesz go gotować zamiast spieniać, a jeśli tuż nad powierzchnią mleka, wytworzy się wręcz idealna piana. Przeczytaj instrukcję poniżej.
 
Napełnij pojemnik maksymalnie do 1/3, tak by mleko miało miejsce na spienienie się.
Jeżeli używasz dzbanka 500 ml będzie to delikatnie poniżej miejsca, gdzie zaczyna się wylewka.
 
  • W pierwszym etapie musisz napowietrzyć mleko.
Napowietrzanie mleka wiąże się ze wpuszczeniem powietrza do mleka.
Jeżeli masz zimne mleko, napowietrzanie powinno trwać do momentu, kiedy mleko osiągnie temperaturę 36 stopni. Jak to sprawdzić?
Trzymaj dzbanek w dłoni. Ona będzie twoim termometrem. Twoja temperatura ciała wynosi ok 36 stopni, więc na pewno to odczujesz, kiedy mleko osiągnie temperaturę twojego ciała. 
Ja zawsze staram sie liczyć sekundy, kiedy napowietrzam.
W ekspresach profesjonalnych wystarczy 2 sekundy napowietrzania. Dysze takie dają bardzo dużo pary.
W ekspresach domowych może to być 5-7 sekund. Musisz to wyczuć. Jak wpuścisz za dużo, powstanie bardzo gesta piana, jak za mało, mleko wcale się nie spieni.
 
Idealnie spienione mleko ma zbliżoną gęstość do jogurtu naturalnego takiego, który możesz wypić.
 
W tym etapie dyszę trzymaj delikatnie pod powierzchnią tak jak na zdjęciu.
 
  • W drugim etapie zanurz końcówkę przy ściance, tak żeby mleko zaczęło wirować w dzbanku. 
Dzięki temu mleko będzie miało jedwabistą konsystencję. Ta metoda jest częściej wykorzystywana przez profesjonalnych baristów, szczególnie do tworzenia latte art. 
 
Wirowanie mleka powoduje rozbicie pęcherzyków powietrza, które wpuściliśmy do  mleka w pierwszym etapie.
 
Staraj się utrzymać wirowanie do momentu aż temperatura mleka nie osiągnie 65-70 stopni Celsjusza.
Jak zmierzyć temperaturę? Tak jak na początku użyj dłoni.
 
Trzymaj dzbanek i w momencie, w którym dzbanek zaczyna cie parzyć w dłoń, zakręć parę z dyszy. Gwarantuje ci, że jak zakręcisz sprawnie dyszę pary to osiągniesz idealną temperaturę mleka. 
 
Jeżeli na górze dzbanka zostają duże bąble powietrza, zastukaj dzbaneczkiem lekko o blat.
 

Jak spienić mleko bez spieniacza – 8 sprytnych sposobów

Nie masz w domu spieniacza do mleka? Nie przejmuj się! Mamy dla ciebie 8 sposobów, dzięki którym zrobisz wręcz perfekcyjną kawę. Oczywiście nie wierz nam na słowo – sam je przetestuj! Zaczynamy?
 
  • Sposób nr 1 – spienianie mleka w kuchence mikrofalowej
Wlej mleko do słoika z zakrętką. Potrząsaj nim tak długo, aż zacznie się pienić. Potem zdejmij pokrywkę, wstaw go do kuchenki mikrofalowej, by się podgrzało. Po co? Po to, by podgrzane białko ustabilizowało pianę.
 
  • Sposób nr 2 – Spienianie we French Press
Podgrzej mleko do ok. 70 stopni C i wlej go do French Pressa. Pompuj tłokiem w górę i w dół, aby w mleku zaczęły powstawać pęcherzyki powietrza.
 
  • Sposób nr 3 – rondelek i trzepaczka (lub elektryczny mikser)
Wlej mleko do małego rondelka i umieść go na kuchence na małym gazie. Gdy mleko się ogrzeje, zacznij ubijać go trzepaczką. Możesz użyć także miksera ręcznego, ale uważaj – lubi rozbryzgiwać mleko po całej kuchni!
 
  • Sposób nr 4 – automatyczny spieniacz do mleka
Jeśli nie masz ekspresu, możesz kupić spieniacz do mleka, szczególnie jeśli powyższe sposoby nie są dla ciebie. W tym przypadku nie musisz go wstępnie podgrzewać ani męczyć się trzepaczką czy tłokiem – automat zrobi wszystko za ciebie.
 
  • Sposób nr 5 – ręczny spieniacz do mleka
Ręczny spieniacz do mleka to bardziej ekonomiczna opcja, nie oczekuj jednak tak idealnej konsystencji mleka i pianki jak w modelu automatycznym. Jak wygląda taki spieniacz? To niewielki rondelek z pokrywką i tłokiem, który stawiamy na kuchence i wytwarzamy pianę z pomocą tłoka.
 
  • Sposób nr 6 – przenośny, ręczny spieniacz do mleka
Wersja alternatywna modelu wyżej, którą z pewnością zna wielu z was. Mała, poręczna trzepaczka, spieniacz, który działa na baterie. Prosty sposób na stworzenie pianki w mleku – niestety nie będzie ona spektakularna, ale dla wielu osób wystarczająca.
 
  • Sposób nr 7 – blender 
Wlej ciepłe mleko do blendera i miksuj na średnich obrotach do momentu, gdy się spieni.
 
  • Sposób nr 8 – blender ręczny
Możesz także użyć blendera ręcznego ze stalową końcówką – nalej mleka do wysokiego naczynia, umieść go na samym dole, żeby uniknąć bałaganu i miksuj.
 
 
Idealna pianka
Udało ci się? To doskonale! Teraz możesz poszukać filmików o latte art. i zacząć sprawdzać swoje zdolności! Jeśli coś poszło nie tak i pianka nie wyszła taka, jak powinna lub szybko opadła, być może przegrzałeś mleko lub wykonywałeś nieodpowiednie ruchy, szczególnie w przypadku spieniacza. I co teraz? Nie przejmuj się, spróbuj ponownie, aż nauczysz się robić to, jak profesjonalny barista.
 
 
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii