Przygotowanie filiżanki espresso nie jest być może tak trudne, jak lot w kosmos… a może jest?
Jeśli kochasz kawę i korzystasz w domu z ekspresu kolbowego, na pewno wiesz, że jej przyrządzenie wymaga wiedzy, doświadczenia i najlepszych ziaren. Próbowałeś już wielu mieszanek, jednak wciąż jest coś nie tak ze smakiem? Dobrze, że tu jesteś! Zaraz dostaniesz mocną dawkę wiedzy, na którą czekałeś.
Lekko, średnio czy mocno palona
Czas rozwiać tajemnicę i wyjaśnić, czym kierować się podczas wyboru ziaren kawy. Gotowy?
W zasadzie najważniejsze jest palenie kawy. Zanim zamówisz nową mieszankę ziaren, koniecznie upewnij się, czy jest lekko, średnio czy mocno palona! Znalazłeś tę informację i nie wiesz, co dalej?
Mówiąc wprost, jasno palone ziarna są najlepsze do kawy białej i przygotowanej bezciśnieniowo. Średnio palone wykorzystuje się do wielu rodzajów kaw, a ciemno palone są doskonałe do zrobienia doskonałego espresso. O ziarnach i stopniu ich palenia można by powiedzieć dużo, ale na tym etapie nie potrzebujesz tych informacji. Co powinieneś wiedzieć? Skąd pochodzą ziarna!
Region i smak kawy
Mogłoby się wydawać, że kawa z Brazylii będzie smakowała różnie w zależności od plantacji… nie do końca! Region uprawy kawy to jasna sugestia jej smaku i aromatu wynikająca m.in. z rodzaju ziemi i klimatu. W zasadzie wiele palarni łączy ziarna pochodzące z różnych regionów, aby uzyskać najlepszy smak. Dużo zamieszania, co?
Nie daj się zwariować – oto krótka ściągawka, która raz na zawsze da ci wskazówkę, co poczujesz po zaparzeniu espresso:
- Sumatra – kawa z tego regionu daje ziemisty, wręcz grzybowy posmak kawy! Jeśli lubisz smak grzyba portobello palonego nad ogniem lub lubisz eksperymentować, to poszukaj mieszanki z tego regionu.
- Południowa i Centralna Ameryka – kawa z tych regionów zwykle zawiera dużo nut owocowych i kwiatowych. Pokochają ją osoby nie lubiące kwaskowego posmaku. Ziarna pochodzące z Kolumbii i Gwatemali pozwalają na uzyskanie idealnego smaku espresso, a z Brazylii mają lekki, słodszy smak.
- Afryka – kawa z Afryki będzie mocniejsza w smaku – w ziarnach z Etiopii odnajdziesz nawet nuty czekolady.
- Indonezja – ceniona za odważny smak i wyważoną kwasowość oraz… wulkaniczny zapach! Jest idealna, by zrobić świetne espresso.
Kawa jednorodna vs mieszanka kawy
Po co tworzyć mieszanki, jeśli wiesz, że np. kawa z Brazylii jest twoją ulubioną? Odpowiedź jest prosta – dobra palarnia może tak zbalansować mieszankę, że zapragniesz pić cały dzień tylko kawę! Właściwie, jeśli pijesz każdego dnia jedynie caffe latte, możesz po prostu wybrać jednorodną kawę. Rozsmakowujesz się w espresso? Mieszanki mają często przewagę smakową, którą możesz odkryć tylko samodzielnie.
W temacie mieszanek można powiedzieć dużo, dlatego chcemy jedynie przypomnieć ci o różnicy między ziarnami arabiki i robusty. Co musisz wiedzieć? Robusta jest bardziej gorzka i posiada więcej kofeiny, a arabika ma bardziej złożony profil smakowy…. Co oznacza po prostu, że trafi w gusta smakoszy.
Jak cieszyć się najlepszą kawą z ekspresu kolbowego
Dotarliśmy razem do punktu, w którym wiesz już, jakie ziarna wybrać, by uzyskać najlepszą kawę. Czy możemy coś jeszcze dodać? Oczywiście!
Niezależnie od tego, czy uwielbiasz mieszankę z Brazylii czy z Indonezji, powinieneś zainwestować w dobry ekspres kolbowy do kawy. Słusznie podejrzewasz, że nawet najlepsza mieszanka przygotowana w kiepskim urządzeniu będzie smakowała co najwyżej przeciętnie. Przesadzam? Jeśli tak, to odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego najlepsze kawiarnie inwestują w tak kosztowny sprzęt… Oni rozumieją, że jakość sprzętu idzie w parze ze smakiem.
Kupiłeś najlepszą mieszankę ziaren, która wcale nie powala cię smakiem? Mam proste rozwiązanie! Sprawdź, czy jest ona drobno zmielona lub czy uzyskujesz odpowiedni stopień zmielenia w swoim młynku do kawy. Nie, nie jest to wcale skomplikowane, jednak łatwe do przeoczenia.
Co zrobić, jeśli wydaje ci się, że wszystko dobrze ustawiłeś, a kawa wciąż wychodzi kiepska? Spójrz na piankę! Patrzysz i nic? Podpowiem ci jedynie, że jeśli jest cienka i posiada dużo bąbli, powinieneś wyregulować swój młynek, bo mieli ziarna zbyt grubo.
Idąc dalej, samo zmielenie kawy nie da ci najlepszego efektu. Co go da? Mówiąc wprost, musisz nauczyć się prawidłowej techniki nakładania jej do kolby…. Gotowy na krótką lekcję?
Jak ubijać kawę w kolbie
-
Napełnij kolbę świeżo zmieloną kawą i wyrównaj jej poziom. Pamiętaj o tym, że sitko musi być czyste.
-
Ubij kawę tamperem w sitku, zachowując idealny poziom (pierwsze lekkie ubicie).
-
Uderz trzonkiem tampera o kolbę (z wyczuciem) i ponownie ubij ją tamperem.
-
Włóż kolbę do ekspresu i przygotuj kawę.
Pyszna kawa z ekspresu kolbowego
Na pewno wiesz o tym, że w zasadzie smak kawy zależy również od czasu jej parzenia, ciśnienia, a nawet jakości wody… Tak, bardzo dużo zmiennych! Dlatego nie przejmuj się, jeśli najlepszy ekspres kolbowy i twoja ulubiona kawa nie powalą cię smakiem za pierwszym razem. Wytrwałość, wytrwałość i jeszcze raz wytrwałość!