Zaparzacz tłokowy do kawy French Press

21 / 11 / 2018

 

Pomyślisz, że przesadzamy, ale nawet 90% ludzi mających French Pressa nie ma bladego pojęcia o tym, jak go używać!

Tak, te pozostałe 10% to zapewne bariści… Mogłoby się wydawać, że ta popularna metoda parzenia kawy jest prosta, jak zrobienie bułki z masłem. Jest! Ale tylko wtedy, gdy nauczysz się kilku zasad i będziesz ich przestrzegać. Gotowy na szybką lekcję baristyczną?

Z czego składa się French Press

Myślałeś, że będzie tak szybko? Najpierw musisz poznać podstawy „anatomii” i działania French Pressu i kilka wskazówek. Zaczynamy?

Główną częścią jest „zlewka”, do której wkładasz zmielone ziarna i zalewasz je wodą. Do niej przymocowana jest szklana podstawa oraz uchwyt. Proste? W zestawie znajduje się także pokrywka z filtrem i tłokiem. Jesteś gotowy usłyszeć mały sekret?

We French Pressie nie trzeba stosować papierowych filtrów, gdyż kawa parzy się bezpośrednio w gorącej wodzie przez kilka minut. Jeśli chcesz być pewny doskonałej jakości kawy, rozmontowuj swój French Press i czyść go przynajmniej raz, dwa razy w miesiącu – nie mamy na myśli pobieżnego płukania! 

Zawsze jakość i tylko jakość

Parzymy kawę? Jeszcze nie! Najpierw przyjrzyj się swojemu urządzeniu – jeśli wiesz, że jest po prostu doskonałe, pomiń ten akapit. Jeśli nie jesteś pewny lub dopiero rozważasz zakup French Pressa – czytaj dalej. Obiecujemy, że będziemy się streszczać.

Użyj taniego, byle jakiego French Pressa, a twoja kawa także będzie byle jaka, żeby nie użyć bardziej dosadnych słów… Kuszą cię promocje? Przekalkuluj sobie, czy lepiej zainwestować raz, czy wymieniać sprzęt co kilka miesięcy

Standardowy French Press mieści od 4 do 8 filiżanek kawy – FILIŻANEK – jest to mniej niż kubek, w którym prawdopodobnie pijasz kawę. W zasadzie jego rozmiar zależy od tego, ile osób będzie spożywało napój – nie ma sensu przesadzać z wielkością. A co z materiałami wykonania?

W sklepach spotkasz w większości modele szklane i metalowe. Te drugie są trwalsze i lepiej zatrzymują ciepło, ale nie dadzą ci możliwości kontrolowania wzrokowo całego procesu. Dlatego musisz ocenić swój poziom umiejętności i sam zdecydować, który model jest dla ciebie lepszy.

Jak używać French Press – ziarna, grubość mielenia, temperatura wody i czas parzenia

A teraz sekcja dla dokładnych. Chcesz uzyskać najlepszy smak i jakość kawy – czytaj i notuj w głowie lub w smartfonie. Zaczynamy od wyboru ziaren.

Wiesz co nieco o zasadach alternatywnego parzenia kawy? Jeśli tak, to nie musimy ci powtarzać, że zawsze, ale to zawsze używaj świeżej kawy ziarnistej z najlepszych palarni. Myślisz, że przesadzamy? Kawa z marketów leżała nie wiadomo ile miesięcy, a ty nawet nie wiesz co w niej jest! Bo skąd? Skoro widzisz tylko rozdrobnioną brązową „mączkę”?

Gdy trzymasz już w rękach doskonałą kawę, teraz zmiel ją na średnią grubość. Ile? To proste, spójrz niżej i użyj naszych wskazówek:
- 2 kawy – ¼ filiżanki kawy ziarnistej i 2 filiżanki wody,
- 4 kawy – ½ filiżanki kawy ziarnistej i 4 filiżanki wody itd.

Potrzebujesz mocniejszej kawy? No to testuj proporcje! Spróbuj użyć mniej wody, zwiększ ilość kawy, ewentualnie przedłuż czas parzenia. Dlaczego nie damy ci jednego, prostego przepisu? Bo każdemu smakuje co innego! 

Możemy przejść dalej. Zaparz wodę w czajniku, zdejmij go ze źródła ciepła i pozostaw na około minutę, zanim zalejesz kawę. To najprostszy sposób na to, by wydobyć odpowiedni smak ziaren. Jeśli jesteś bardzo dokładny, zmierz temperaturę – powinna osiągnąć 88-90 stopni C. Co z czasem parzenia?

Po zalaniu kawy wodą, zostaw ją spokojnie na 3-4 minuty! Nawet jeśli masz się nudzić w tym czasie. Pilnuj zegarka – jeśli zapomnisz, kawa będzie gorzka i zbyt mocna.

Prosty przepis na kawę z French Press

  1. Świeżo zmieloną kawę wsyp do naczynia i zalej ją gorącą wodą tak, aby przykryć ziarna. Wymieszaj i zostaw na 30 sekund.

  2. Teraz wlej pozostałą część wody i ponownie zamieszaj.

  3. Załóż pokrywkę i odczekaj 3-4 minuty, zależnie od twoich preferencji.

  4. Zdejmij pokrywkę, zbierz z wierzchu kawowy osad.

  5. Przeciśnij tłok do samego dna spokojnym, jednostajnym ruchem.

  6. Przelej kawę do filiżanek.

Spędzasz czas z rodziną i zastanawiasz się, czy możesz zostawić kawę we French Pressie, by ktoś nalał ją sobie później? Nigdy w życiu! Dlaczego? Bo fusy nadal tam będą, powodując, że napój będzie coraz mocniejszy i coraz bardziej gorzki. Co robić? Nie panikować, to na pewno, a po drugie po prostu przelać kawę do innego naczynia, by dolewka nie sprawiła, że będziesz na nogach przez następne 24 godziny…

Pyszny czas na French Press

W zasadzie tutaj możemy cię zostawić – masz już podstawową wiedzę potrzebną do parzenia kawy. Coś się nie udaje? Ćwicz! Brzmi jak zdarta płyta, ale to wciąż jedyny skuteczny sposób na naukę. W wolnej chwili zobacz inne teksty o French Pressie na naszym blogu. Czy warto? Dowiesz się na przykład czy można użyć „francuza” do soków, co dzieje się, gdy parzysz kawę 3 minuty i co sądzimy o smaku małej czarnej, jaki uzyskuje się z jego pomocą. 

Proporcje parzenia.
Kluczem do uzyskania wyjątkowej kawy jest zachowanie odpowiedniego stosunku kawy do wody.

  • Mała kafeteria (rozmiar 350ml) 17-19gr kawy na 290ml wody
  • Średnia kafeteria (rozmiar 1000ml) 50-56gr kawy na 850ml wody
  • Duża kafeteria (rozmiar 1500ml) 82-88gr kawy na 1350ml wod

Krok 1:
Co będziemy potrzebować?

Zestaw do French Press

  1. Woda
  2. Czajnik do wody
  3. French Press
  4. Świeża Kawa, grubo zmielona
  5. Coś do mieszania (nie metalowego)
  6. Zegarek
  7. Waga
  8. Miarka do kawy

Krok 2:
Przygotuj odpowiednią ilość kawy.

Ważenie kawy.
Do przygotowania będziemy potrzebować 17 g  świeżej kawy. Ilość kawy odmierzamy za pomocą wagi. Do ważenia kawy najlepiej używać wag o maksymalnym obciążeniu do 2 kg. Przez to uzyskamy większa dokładność pomiaru.

Waga kawa do french press

Krok 3:
Zmiel kawę.

Grubość mielenia Espresso/French Press.

Odmierzoną ilość kawy mielimy młynkiem. Zmielona kawa powinna być  wielkości kryształków soli. Kawa powinna być mielona grubo, gdyż będzie miała dłuższy kontakt z wodą. Do mielenia kawy najlepiej używać młynków żarnowych z możliwością regulacji grubości mielenia. Wówczas uzyskamy najbardziej równy przemiał

Mielenie kawy french press

Krok 4:
Podgrzej French Press

Przygotowanie kawiarki French Press.
Przelej „praskę francuską” gorącą wodą, aby podnieść temperaturę naczynia. Przez to uzyskamy lepszą ekstrakcję kawy.

French Press podgrzanie wstępne kawiarki

Krok 5:
Dodaj zmieloną kawę.

Używaj świeżej kawy
Do parzenia używaj zawsze świeżo palonej kawy

Wsypywanie kawy do kawiarki

Krok 6:
Nalej gorącej wody.

Woda jest bardzo ważna
Do parzenia używaj wody o niskiej mineralizacji. Doskonale do parzenia nadają się wody które nie przekraczają mineralizacji 250mg/l. French Press napełnij do poziomu górnej części chromowanego pierścienia ( 290ml). Jeżeli używasz świeżej kawy nalej połowę wody, odczekaj 30 sekund, zamieszaj i dodaj resztę wody. Do mieszania nie używaj metalowych przedmiotów. Przykryj French Press bez naciskania tłoka, aby na czas parzenia zatrzymać ciepło.

Woda do parzenia kawy french press

Krok 7:
Czas parzenia

Pomiar czasu jest kluczowy dla powtarzalności
Do zaparzenia kawy potrzebujemy 4:00 min
Pomiar czasu przygotowania kawy

Krok 8:
Mieszamy kawę.

Pomiar czasu jest kluczowy dla powtarzalności
Do zaparzenia kawy potrzebujemy 4:00 min

pomieszaj kawę we french press 

Krok 9:
Tłoczenie.

Tłoczenie kawiarki.
Delikatnie naciskamy tłok. Jeżeli kawa jest odpowiednio grubo zmielona, tłoczenie powinno się odbywać pod ciężarem naszej dłoni.

wciskanie tłoka we french press 
 

Wskazówki:

  • Kawę po zaparzeniu należy podać lub przelać do dzbanka termicznego, w przeciwnym razie kawa nadal będzie się parzyć, co doprowadzi do nadmiernej ekstrakcji, która może powodować powstanie ostrych i cierpkich smaków.
  • Jeżeli używasz kawy do espresso (ciemniej palonej) należy skrócić czas parzenia do 3 minut.
  • Jeżeli używasz jaśniej palonej kawy czas parzenia można wydłużyć do 5 minut.
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii