Czy słyszałeś o firmie, która od ponad 55 lat składa i produkuje ręcznie tylko ekspresy przelewowe? O firmie, która jest tak pewna swoich produktów, że daje aż 5 lat gwarancji.
Jeżeli nie, to poznaj holenderską firmę Technivorm, która produkuje jedne w swoim rodzaju ekspresy przelewowe Moccamaster.
Jeden z tych ekspresów postanowiliśmy przetestować.
Opakowanie
Ekspres zapakowany jest w gruby karton z rączką. W kartonie wszystkie elementy są odpowiednio zabezpieczone kształtnymi przekładkami, które chronią urządzenie przed uszkodzeniami. Na opakowaniu znajduje się oznaczenie HANDMADE.
Design:
Prostota, minimalizm, kwadratowy kształt elementów połączone z wysoką jakością materiałów sprawiają, że powstał produkt, który naprawdę przyciąga uwagę. Ekspres jest bardzo łatwy w obsłudze i odnosi się wrażenie, że instrukcja obsługi nie jest potrzebna.
Zestaw:
Ekspres wyposażony jest w termos, do którego bezpośrednio wpada parzona kawa. Do termosu dołączone są dwa korki: jeden otwarty z przedłużeniem, zakręcany podczas parzenia oraz drugi służący do zakręcenia termosu, aby jak najdłużej utrzymać ciepło parzonej kawy.
Prysznic:
Prysznic ekspresu wykonany z wysokogatunkowej stali kwasowej. Dobrym rozwiązaniem jest możliwość jego demontażu co ułatwia jego mycie.
Temperatura parzenia:
Świeżo palona kawa , dobry młynek, filtrowana woda, umiejętności i oczywiście temperatura parzenia, to sekrety przygotowania najlepszej kawy. Temperatura podczas parzenia powinna wahać się w przedziale 92ºC-95ºC. Test temperatury parzenia wykonaliśmy czujnikiem termoparowym o wysokiej klasie dokładności. Test przeprowadziliśmy na czystej wodzie, umieszczając czujnik w miejscu umieszczenia filtra z kawą. Wynik zobrazowano na zdjęciu. Podczas podgrzewania 500 ml wody, temperatura parzenia zachowywała się stabilnie i wynosiła ok. 92ºC. Wynik pomiaru temperatury parzenia jest bardzo zadowalający.
Termos:
Wykonany jest ze stali kwasoodpornej, szczotkowanej. Dzięki temu odporny jest na reakcje chemiczne i jest łatwy w czyszczeniu. Jakość termosu przetestowaliśmy, mierząc temperaturę w godzinowym odstępie czasu. Spadek temperatury w ciągu jednej godziny był wyznacznikiem jakościowym termosu.
Temperatura po 1 godzinie:
Dokonaliśmy ponownego pomiaru temperatury. Temperatura w ciągu godziny spadła do poziomu 78ºC, czyli o 8,8ºC. Biorąc pod uwagę fakt, że średnia temperatura kawy, która jest optymalna do spożycia, wynosi 60ºC, to możemy się cieszyć gorącą kawą przez ok. 5 godzin.
Przygotowanie kawy:
Do przygotowania kawy użyliśmy kawy Uganda Bugishu AA. Za pomocą miarki dołączonej do ekspresu (10 g) nasypaliśmy 30 g kawy. Do odmierzania kawy polecamy używać wagi. Ze względu na różne gęstości kawy pomiar miarką może być niewiarygodny.
Woda do parzenia:
Do zbiornika transparentnego z podziałką naleliśmy 500ml wody i włączylismy ekspres.
Woda do parzenia:
Ekspres błyskawicznie zaczą parzyć kawę. Po pomiarach mamy pewność że temperatura parzonej wody jest optymalna a prysznic równomiernie rozprowadza wodę.
Podsumowanie:
Ekspres Moccamaster KBGT 741 idealnie sprawdzi się w domu, jak i w gastronomii. Charakterystyczny design, prosta budowa, wysoka jakość wykonania, to duże plusy urządzenia. Filtry dostarczone z urządzeniem są wysokiej jakości, co sprawia, że kawa wychodzi czysta w smaku. Optymalna temperatura parzenia daje nam dużą powtarzalność naparu. Dodatkową zaletą ekspresu jest termos – po przygotowaniu kawy wyłączamy urządzenie i przez długi czas możemy cieszyć się gorącą kawą.