Czy Ty też zaczynasz dzień od ulubionej kawy? Szeroka oferta dostępna na rynku sprawia, że możesz każdego ranka cieszyć się innym smakiem pysznego napoju. No właśnie. Tylko co, jeśli zamiast obiecanych nut soczystych pomarańczy i głębokiego aromatu karmelu, czujesz naprzemiennie kwas i gorycz? A przecież nie kupujesz taniej, dyskontowej kawy! Do tego wiesz, jak ważną rolę odgrywa proces mielenia ziaren tuż przed parzeniem. Gdzie więc tkwi problem?
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyczyną złego smaku jest nieodpowiednio dobrany sprzęt do mielenia kawy. Wybór pierwszego lepszego młynka może przynieść Twoim kubkom smakowym więcej szkody, niż pożytku. Jak więc wybrać ten najlepszy?
Jak wybrać młynek do kawy?
Dlaczego wybór urządzenia, którym będziemy mielić kawę, jest tak istotny? Jak się okazuje, odpowiednio dobrany młynek pełni kluczową rolę w przygotowaniu naparu.
Przede wszystkim należy brać pod uwagę tylko te młynki, które pozwolą nam ustawić pożądaną regulację grubości. Jednak smak kawy zależy nie tylko od wielkości cząstek. Równie ważna jest powierzchnia uzyskiwanego produktu, zależna od sposobu zmielenia. Jaki ma ona wpływ na posmak?
Aby to wyjaśnić, należy zrozumieć pojęcie ekstrakcji kawy. Ekstrakcja to proces, w trakcie którego substancje (kofeina, aromaty) uwalniają się do wody. Im lepiej ten proces przebiega, tym smaczniejszy napój otrzymujemy. Jak zadbać o efektywną ekstrakcję? Przez dobór młynka, oczywiście!
Po pierwsze, ziarno powinno być zmielone równomiernie. Jeśli kawałki różnią się między sobą wielkością, to i smak z nich uwalniany będzie się różnić. Zamiast jednolitego aromatu otrzymamy w ten sposób naprzemienne kwaśne i gorzkie nuty, mocno wyczuwalne w kawie. To tak, jakby gotować marchewkę pokrojoną w małe i duże plasterki i oczekiwać, że będą gotowe do spożycia w tym samym czasie. Podczas gdy małe kawałki rozpłyną się w ustach, duże będą niedogotowane. To połączenie nie może się udać.
Po drugie, ważną rolę pełni powierzchnia zmielonego ziarna. Im jest większa, tym więcej uwalnia się aromatów. Dlatego kształt powinien być możliwie jak najbardziej kulisty, co zapewni lepszą ekstrakcję i bogaty smak. Jeżeli cząstki będą kanciaste, mniej aromatów będzie w stanie uwolnić się do wody. A przecież nuty owoców czy czekolady są szalenie istotne dla wymagającego podniebienia!
Jak działa nożowy młynek do kawy?
Procesu odbywającego się w młynku nożowym właściwie nie można nazwać mieleniem. Wbudowane w środku ostrza jak opętane siekają ziarna kawy na kawałki. Czy możemy regulować grubość otrzymanego produktu? Jedynym sposobem na to jest czas, w jakim maszyna będzie uruchomiona. Im dłużej, tym drobniejsze cząstki otrzymamy. Będą one miały nieregularny kształt, a do tego długie poddawanie pracy metalowych ostrzy nagrzewa tak otrzymany produkt, jednocześnie pozbawiając go części aromatu. Dłuższe siekanie to także więcej pyłu, który jest odpowiedzialny za przenoszenie goryczy - czyli tego, czego w kawie nie lubimy najbardziej.
Do jakiej kawy znajdzie zastosowanie taki młynek? Jedyna odpowiedź, jaka przychodzi nam do głowy to… niesmacznej! Nic dziwnego, że specjaliści nie chcą sobie nawet zawracać głowy tym tematem.
Młynek nożowy - zalety i wady
Doprawdy, trudno pisać o zaletach młynka nożowego. Moglibyśmy powiedzieć, że jest tani, ale czy opłaca się wyrzucać w błoto nawet 50 złotych? Niska cena jest tu więc pojęciem względnym. Chyba nie lubisz marnować pieniędzy?
Przejdźmy więc do wad tego młynka tak gładko, jak gładkie nigdy nie będą zmielone ziarna kawy, które z niego uzyskamy. I to wada numer jeden. Efekt, który otrzymamy, będzie wymieszaniem większych i mniejszych części ziaren wraz z ogromną ilością pyłu. Jak już wiemy, nieregularny kształt cząstek spowoduje mocno odczuwalny posmak kwasu i goryczy. Łatwo w ten sposób znienawidzić kawę.
Młynek nożowy nie posiada też opcji regulacji przemiału. Raz otrzymasz grubsze kawałki, raz produkt zostanie zmieciony w pył. Nie ma tu mowy o jakiejkolwiek powtarzalności.
Jak działa żarnowy młynek do kawy?
Cała magia mielenia w tym młynku odbywa się dzięki wbudowanym żarnom, czyli ruchomym wobec siebie platformom. To za ich sprawą przebiega proces mielenia. Możemy je do siebie zbliżać i oddalać, co umożliwia otrzymanie cząstek o dowolnej wielkości. Pod wpływem nacisku ziarna są rozdrabniane powoli, kawa więc nie nagrzewa się i nie traci aromatu. Miażdżenie natomiast sprawia, że wytwarza się znacznie mniej pyłu, niż podczas siekania. Taki proszek jest gotowy do zalania gorącą wodą.
Dlaczego młynek żarnowy jest lepszy od młynka nożowego?
Żarnowy młynek do kawy ma tyle zalet, ile aromatu płynie z otrzymanych zeń drobinek kawy - czyli mnóstwo! Zacznijmy od tego, że w przeciwieństwie do młynka nożowego, młynek żarnowy naprawdę mieli ziarno. W ten sposób otrzymujemy równomierne kawałki. Do tego są one zmiażdżone, a nie posiekane, przez co przybierają kształt zbliżony do kulistego. Dzięki temu w trakcie ekstrakcji smak i aromat może uwalniać się z całej ich powierzchni, napełniając filiżankę czarnej kawy obiecanymi słodkimi lub owocowymi nutami.
Pracujące żarna nie nagrzewają mocno ziaren, więc kawa zachowuje cały aromat. Stosowanie takiego młynka zapewnia nam też powtarzalność kawy. Możesz testować ustawienia regulacji przemiału w różny sposób tak, aby uzyskać najlepszą dla siebie recepturę np. przy przygotowaniu kawy espresso z kawiarki. Sprawdz jak przygotować kawę z kawiarki. Jeśli znajdziesz połączenie, które smakuje Ci najlepiej, dobrze byłoby móc ten proces powtórzyć, prawda? Oczywiście, smakosze uwielbiają testować różne rozwiązania. Ale dobrze mieć możliwość powrotu do konkretnego smaku bez ryzyka, że tym razem coś może się nie udać.
Regulacja przemiału w młynku żarnowym sprawia też, że z powodzeniem można stosować go do różnego rodzaju metod parzenia - od drobinek do espresso i kawiarki, po grubsze cząstki do ekspresów przelewowych i French Pressa. Co więcej, niektóre ekspresy mają już wbudowane młynki i są to właśnie młynki żarnowe.
No dobrze, czy ten cudowny produkt ma jakieś wady? Za jedną z nich można uznać cenę, która oscyluje powyżej kwoty 150zł. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że najtańszy młynek żarnowy jest lepszy od najdroższego młynka nożowego, warto potraktować to jak swego rodzaju inwestycję, która zwróci się zarówno w kwestii finansowej, jak i doznaniowej.
To dlatego warto wybrać młynek żarnowy!
Raczej nie trzeba już nikogo przekonywać do przewagi młynka żarnowego nad nożowym. Tylko takie rozwiązanie zapewni Ci możliwość wykorzystania całego potencjału drzemiącego w kawowych ziarnach. Nie będziesz więcej zastanawiać się, gdzie są obiecane przez producenta nuty smakowe.
Kupujesz prawdziwą kawę zbieraną na dzikich wzgórzach dalekich kontynentów. Potem przeprowadzasz rytuał mielenia i zaparzania. Chcesz zaprzepaścić cały wysiłek stosując tanie urządzenia siekające? Zainwestuj w młynek do kawy z prawdziwego zdarzenia i ciesz się smakiem ulubionej kawy przez lata!
|
Zalety
|
Wady
|
Młynek nożowy
|
- niska cena
|
- brak regulacji przemiału
- sieka ziarna, zamiast je mielić
-nadaje nieregularny kształt uzyskanym cząstkom
- ostrza nagrzewają ziarna, przez co kawa traci aromat
- powstaje dużo pyłu przenoszącego gorzki smak
|
Młynek żarnowy
|
- mieli (miażdży) ziarno
- nadaje regularny kształt uzyskanym cząstkom
- możliwa regulacja przemiału
- kawa zachowuje pełny aromat
- powstaje mało pyłu przenoszącego gorzki smak
- nadaje się do różnych metod parzenia
|
- droższy od młynka nożowego
|
Sprawdz inne nasze artykuły:
Zielona kawa - to musisz o niej wiedzieć
Robusta - czym różni się od Arabica?
Espresso - jak przygotować klasyczną, włoską kawę?
Kawiarka aluminiowa czy stalowa - którą wybrać?