Drip V60 Hario i Aeropres to świetny sposób na zaparzenie doskonałej kawy bez drogiego ekspresu.
Ale co będzie dla Ciebie lepsze w zakupie?
Jest tak wiele sposobów na zrobienie doskonałej filiżanki kawy, że wybranie metody, która z nich jest dla Ciebie najlepsza, może cię przyprawić o ból głowy. Właśnie dlatego porównaliśmy ze sobą dwa popularne zaparzacze, używane w domach, jak i w profesjonalnych kawiarniach.
Jaka jest różnica między Aeropressem a Driperem?
Kilka urządzeń, które możesz zobaczyć w kawiarniach lub różnych festiwalach to AeroPress lub różne urządzenia przelewowe zwane dripperami.
Parzenie AeroPress to w zasadzie parzenie podobne do praski francuskiej French Press tyle, że pod ciśnieniem. Wsyp kawę do urządzenia, dolej wody, odczekaj i wciśnij tłok. Viola! Kawa gotowa
Przelewanie kawy wykorzystuje te same podstawowe zasady ekspresów przelewowych, z wyjątkiem tego, że robisz to ręcznie - w ten sposób kontrolując proces dokładniej. Zwykle techniki te wykorzystują stożek, papierowy filtr i kubek lub karafkę.
Jak ich używać?
Dripper jest bardzo prosty w obsłudze - użyj papierowego filtra i umieść go w lejku, dodaj zmieloną kawę i polewaj kawę wodą. Po kilku chwilach ciesz się kawą w ciągu zaledwie kilku minut.
WSKAZÓWKA : W zaparzaczach tego typu bardzo ważne jest mielenie kawy. Używaj młynka żarnowego z regulacją mielenia i czajnika z gęsią wylewką.
Aeropress ma kilka elementów więcej, ale nie musisz się przejmować. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze. Włóż filtr, kawę i nalej wody. Odczekaj kilka chwil, a następnie mocno nacisnąć tłok. Pod ciśnieniem przepchnij cały aromat z kawy do filiżanki.
WSKAZÓWKA: Możesz otrzymać mocną kawę, którą możesz rozcieńczyć, a nawet podzielić na kilka filiżanek.
Różnica w smaku
Aeropress serwuje mocną i gęsta kawę. Jednak wszystko zależy od młynka i sposobu parzenia. Dzięki swojej uniwersalności możesz zrobić z tych samych ziaren kawy zupełnie różne smaki.
W tej metodzie częściej otrzymasz aromaty takie jak orzechy, ciemne owoce, figi itp.
Baw się parzeniem. Zmieniaj grubość mielenia, czas parzenia, użyj dwóch filtrów itp. Aeropress jest tak elastyczny, że od wielu lat odbywają się Mistrzostwa Świata w parzeniu z Aeropressa. Używaj go, gdy potrzebujesz szybko dobrej oraz dopiero zaczynasz parzenie ręczne.
Drip
Możesz zaplanować kawę, która podkreśla pochodzenie i sprawia, że kawa, którą pijesz, jest wyjątkowa. Możesz spodziewać się ograniczonej treści, ale ton owoców i nut kwiatowych.
Bądź ścisły w swojej technice, jest to ważne w przypadku tych metod.
Znajdź proces, który Ci odpowiada i naucz się go dobrze. Naucz się go powielać, a będziesz na drodze do najlepszej kawy, jaką kiedykolwiek piłeś.
Wiele osób uważa, że nalewanie kawy może oczywiście ujawnić wady techniki parzenia. Ale kiedy ta metoda zostanie udoskonalona, nieprzyjemne smaki będą nieliczne.
Różnice w czasie parzenia
AeroPress
Warzenie AeroPressa błyszczy, jeśli chodzi o czas parzenia. Chociaż możesz eksperymentować z wieloma zmiennymi, które mogą nieznacznie wpłynąć na wymagany czas, kawę nadającą się do picia otrzymasz w ciągu 2 minut.
Oczywiście proces AeroPress jest wysoce konfigurowalny, więc ten zakres może w rzeczywistości wynosić 1-4 minuty dla kawy AeroPress. Ale średnio patrzysz na 2 minuty.
Drip
Jak wspomniałem, kawa przelewowa działa na takich samych zasadach jak automatyczna kawa przelewowa. Biorąc pod uwagę ten fakt, można oczekiwać, że zalać wywarem wymaga tyle samo czasu co automatycznych dripper przy maksymalnej.
W rzeczywistości większość stożków przelewowych wymaga około 3:30 - 4:00 minuta parzenia, jeśli wszystkie zmienne są prawidłowo ustawione.
I to naprawdę jest kicker - jeśli twoje zmienne nie są odpowiednio ustawione, doświadczysz dziko zróżnicowanych czasów parzenia. To znaczy, jeśli Twoje mielenie jest zbyt drobne, napar potrwa dłużej - zbyt gruby? Przeciwnie. Jeśli twoja woda jest zbyt twarda, możesz również doświadczyć dłuższego czasu ekstrakcji.
Różnice w łatwości użytkowania
AeroPress
Niewiele jest łatwiejsze niż naciśnięcie tłoka.
Dodaj do tego fakt, że zmiennymi można manipulować w ogromnym zakresie i masz całkiem łatwe w użyciu rozwiązanie do parzenia.
AeroPress, kiedy już nauczysz się systemów, jest dość łatwy do skopiowania nawet dla początkującego. Nie oznacza to jednak, że - jak wspomniano wcześniej - format jest pozbawiony możliwości rozszerzenia.
To wszystko oznacza, że jeśli możesz poświęcić pół godziny na nauczenie się metody parzenia - będzie dobrze.
Dripper
Trochę już o tym wspomniałem, ale kawa przelewana to zdecydowanie umiejętność, której się nauczyłem.
Przyjmując stare powiedzenie, „praktyka czyni mistrza”.
W przeciwieństwie do AeroPress, nie będziesz w stanie go sfałszować, robiąc kawę przelewową. Są, nie żartuję, filmy o tym, jak wlewać wodę do kawy.
Co jest jeszcze bardziej niewiarygodnego? W rzeczywistości robi to zauważalną różnicę.
Wszystko to oznacza, że kawa przelewana jest znacznie trudniejsza do udoskonalenia i prawdopodobnie nie spodoba ci się doświadczenie picia kawy przygotowanej przez początkującego użytkownika.
Różnice w transporcie
AeroPress
AeroPress, ze względu na dość kompaktowe rozmiary, jest moim ulubionym zaparzaczem na krótkie wycieczki. Co więcej, przy odrobinie eksperymentowania, możesz użyć dowolnej kawy o dowolnej (w granicach rozsądku) gruboziarnistości, która jest dostępna.
Jeśli chodzi o zaparzacz na drogę , nie jestem pewien, czy jest coś znacznie lepszego niż AeroPress.
Dripper
Nie mogę polecić kawy przelewowej jako przygotowania do podróży.
Zwykle wymaganych jest kilka różnych elementów wyposażenia. Należą do nich:
- Waga
- Pakiet filtrów
- Kawa
- Karafka
- Konewka lub czajnik
- Zegarek
- Młynek do kawy
Jeśli nie możesz mieć całego tego sprzętu - nie sądzę, że najlepiej będzie Ci służyć zalewanie w drodze.
Różnice w łatwości czyszczenia
AeroPress
Parzenie w AeroPress wymaga bardzo łatwego czyszczenia.
Po parzeniu wyrzuć sprasowany krażek z papierowym filtrem i przepłucz wodą
Dripper
Ponownie, czyszczenie jest dość proste. Wyrzuć filtr z kawa do kosza lejek spłucz i gotowe
Podsumowanie
Rozważając, którą z tych metod wybrać, należy pamiętać o kilku kwestiach.
Po pierwsze, jeśli szukasz przenośności i łatwości, zdecydowanie rozważ zakup lub użycie AeroPress. Jest nie do pobicia, jeśli chodzi o łatwość i przenośność. Ponadto istnieje tak duża elastyczność eksperymentowania, że możesz precyzyjnie dostroić kawę, aby uzyskać dokładnie taki profil smakowy, jaki chcesz.
Po drugie, smak wytwarzany przez każdą rozważaną metodę warzenia jest po prostu inny. Ani kawa wyprodukowana przez AeroPress, ani nalewana nie jest obiektywnie „lepsza”. Chodzi o preferencje.
Podsumowując, oto kilka punktów, o których należy pamiętać:
- Przelewanie wymaga praktyki i precyzji, AeroPress wymaga umiejętności czytania instrukcji - nie jest wymagana zbytnia praktyka.
- Temperatura wody jest ważna dla wszystkich metod parzenia.
- Pour over świetnie nadaje się do podkreślenia profilu smakowego danego ziaren, AeroPress świetnie nadaje się do dobrej kawy szybkiej i przenośnej.