Krótka historia kawiarki
Kawiarka, którą nazywa się również makinetką, moka pot i kafetierką to najprościej mówiąc czajniczek ciśnieniowy do parzenia kawy. Dlaczego czajniczek, a nie czajnik? Po prostu ze względów na swoje niewielkie rozmiary! Chcesz wiedzieć z czego dokładnie składa się ten „czajniczek”?
Jeśli widywałeś go nie raz u znajomych lub w sklepie, zauważyłeś z pewnością podstawę z zaworkiem bezpieczeństwa, specjalny element lejkowaty na kawę, sitko, uszczelkę i komorę z przykrywką oraz rączką. Kto wpadł na taki doskonały sposób parzenia kawy?
W zasadzie historia kawiarki sięga 1919 roku i jak się słusznie domyślasz, przenosimy się na teren Włoch. Prezes firmy zajmującej się obróbką metali Alfonso Bialetti zamarzył o czymś niewielkim, co pozwoli na parzenie kawy w domu, bez tracenia majątku w kawiarniach. Ale zaskoczę cię! To był dopiero początek!
Alfonso obserwując pralkę wymyślił, że zaparzacz musi parzyć kawę pod ciśnieniem (tak – nawet pralka brała udział w projekcie!). Pierwsza kawiarka powstała w 1933 roku, potem przyszła wojna, która zatrzymała rozwój sprzedaży. I co dalej? W 1946 roku, już po wojnie, do akcji wkroczył syn Alfonsa, który opatentował kawiarkę i zajął się jej promocją.
Jak parzyć kawę w kawiarce?
Do podstawy wlej podgrzaną do 75-85 stopni C wodę, nie przekraczając zaworka bezpieczeństwa. Włóż lejek, wsyp do niego świeżo zmieloną kawę prawie po brzegi, skręć całość i ustaw na palniku. W ciągu kilku minut kawa przesączy się do górnej części wskutek ciśnienia. Należy obserwować napar – gdy zaczyna jaśnieć, zdejmij kawiarkę ze źródła ognia i szybko schłodź dolną komorę.
Krótka historia AeroPressu
AeroPress, który swoim wyglądem przypomina strzykawkę (spokojnie, jest bezpieczny!), jest w porównaniu do kawiarki bardzo „młodym” wynalazkiem. Kiedy powstał? W 2005 roku, gdy wynalazła zabawek zaczął eksperymentować ze smakiem kawy. Pewnie zastanawiasz się, czy też brała udział pralka… nie! Tym razem pompka do roweru, która napędzała prototyp.
Po serii eksperymentów udało się w końcu wyprodukować ostateczną wersję, która szybko stała się znana na całym globie. Jeśli nie słyszałeś jeszcze o mistrzostwach w parzeniu kawy AeroPressem, koniecznie poszukaj ich w sieci – możesz kibicować nawet naszym rodakom!
Przechodząc do większej dawki szczegółów, AeroPress to ekspres tłokowy wykonany z tworzywa sztucznego – posiada cylinder z sitkiem i tłok z uszczelką. To wszystko? Tak!
Jak przygotować w nim kawę? Sprawa wygląda następująco: wsypujesz świeżo zmieloną kawę do cylindra, zalewasz wodą w temperaturze 85-95 stopni C, mieszasz, a następnie zalewasz do końca i czekasz 30-60 sekund, aż się zaparzy. Po tym czasie wyciskasz ją tłokiem wprost do filiżanki lub kubka. Gotowe!
Uwaga – istnieją dwie metody parzenia, o których przeczytasz więcej TUTAJ.
Jakie są różnice między AeroPressem a kawiarką
Łatwość w użyciu
Jeśli czytałeś z uwagą fragmenty o przygotowaniu kawy wiesz o tym, że oba sposoby nie są zbyt trudne i poradzi sobie z nimi nawet laik… oczywiście pomijając kwestię uzyskania najlepszego smaku. Mogłoby się wydawać, że z AeroPressem jest więcej „pracy” ponieważ trzeba dołożyć filtr, ale… uwaga na znany trik! Wiele osób wkłada ten sam filtr do kawiarki, jeśli chce zniwelować „brudny” posmak kawy – więc pod kątem obsługi jest podobnie.
Szala zwycięstwa przechyla się w stronę AeroPressu w momencie, gdy trzeba czyścić urządzenie. AeroPress z łatwością umyjesz – kawiarka musi ostygnąć, ma więcej elementów, więc w tej konkurencji nieznacznie przegrała.
Czas parzenia
W zasadzie nie ma wątpliwości – szybszy jest AeroPress, w którym przygotujesz całą kawę w około 2 minuty. A Kawiarka? Zacznę od tego, że musisz podgrzać wodę, a później spokojnie czekać, aż zacznie się gotować… całość może zająć nawet około 5 minut. Jeszcze problemy z czekaniem, aż ostygnie… dla cierpliwych jak najbardziej, dla niecierpliwych odpada.
Różnica w smaku
Na koniec coś dla smakoszy. Jeśli nie obchodzi cię łatwość w czyszczeniu ani nigdzie ci się nie spieszy, możesz skupić się na różnicy w smaku. No więc? Która kawa będzie smaczniejsza?
AeroPress daje zwykle mocną kawę, ale możesz eksperymentować z czasem parzenia, szybkością wyciskania, uzyskując za każdym razem inny smak! To jest właśnie to, za co kochają go ludzie na całym świecie. Kawa w smaku nie jest tłusta i ma niewiele goryczki.A kawa z kawiarki? Mówi się, że to najbardziej zbliżony sposób do zrobienia espresso w porównaniu do ekspresu ciśnieniowego. Nie oczekuj jednak cudów – nie ma tak dużego ciśnienia, ale smak jest „wystarczająco” bliski, a przy wejściu w wprawę możesz cieszyć się nawet piękną pianką!
… ten zaparzacz, który bardziej ci odpowiada! Czy coś jeszcze może zaważyć na twojej decyzji? Musisz wiedzieć, że kawą z kawiarki poczęstujesz jednocześnie kilka, kilkanaście osób (dostępna w wielu rozmiarach od 300 ml do nawet 600 ml, przeliczanych jako 12 filiżanek espresso), a kawa z AeroPressu jest zwykle dedykowana dla jednej lub dwóch osób. Pomogliśmy?
To wpadajcie do naszego sklepu i zamówcie wasz nowy, alternatywny zaparzacz!