Wagi do kawy dla baristów

Jeśli robisz swoją kawę za pomocą łyżki stołowej i robisz tak od początku swojego nałogu to mam zamiar zmienić twoje życie.

Najlepsza waga do kawy to taka, która jest zoptymalizowana pod kątem preferowanej metody parzenia, niezależnie od tego, czy robisz przelew, espresso czy french press. 

Ważenie ziaren i wody to najlepszy sposób na dokładne i spójne zaparzenie. W odróżnieniu od bardziej ogólnych wag kuchennych, wagi do kawy posiadają kilka funkcji specyficznych dla procesu parzenia.

W naszej ofercie posiadamy wagi wyprodukowane specjalnie pod parzenie kawy czy herbaty.

Dlaczego potrzebujesz wagi do kawy?

Po pierwsze, są one zazwyczaj bardzo dokładne. Każda dobra waga do kawy odmierzy wagę z dokładnością do dziesiątych części grama.

To plasuje je w kategorii wag używanych w laboratorium niż wag używanych przy pieczeniu ciasta z truskawkami w sobotę. 

Możliwość odważania bardzo małych ilości jest znacznie ważniejsza podczas parzenia kawy niż w przypadku większości innych zadań związanych z gotowaniem, ponieważ na początek zużywa się o wiele mniej. 

Jeśli odmierzasz filiżankę cukru i pomylisz się o 2 czy 5 gram to jest to niezauważalna sprawa. Jeśli odmierzając porcję espresso pomylisz się o dwa gramy,  może to znacząco zmienić produkt końcowy.

Wagi kawowe zazwyczaj pozwalają na znacznie dłuższy czas, zanim sie wyłączą i się zresetują. Jeśli próbowałeś przygotować kawę przelewową na taniej wadze kuchennej, to prawdopodobnie nie raz w trakcie parzenia ci sie wyłączyła, bo była bezczynna przez 30 sekund. Potem próbowałeś sobie przypomnieć ile jeszcze wody potrzebujesz. 

WAGA DO KAWY Z TIMEREM

Wreszcie, wiele wag do kawy ma dodatkowe funkcje, które pomagają szczególnie w procesie parzenia. Mogą one być tak proste, jak wbudowany timer do wagi, lub tak złożone, jak odczyt przepływu espresso.

Niektóre wagi zapewniają nawet pełne ustawienie parzenia, które dokładnie informuje, ile wody i kiedy dodać. Takie funkcje nie są absolutnie konieczne, ale jeśli użyjesz ich przez jakiś czas, zaczniesz się zastanawiać, jak kiedykolwiek robiłeś kawę bez nich.

Waga do espresso i do kawy przelewowej

Wiele wag reklamuje się jako odpowiednie zarówno do espresso, jak i do przelewania, zachwalając takie funkcje, jak miernik przepływu lub ustawienie kolby.

Problem nie leży w funkcjonalności tych wag, ale w ich rozmiarze i kształcie. Istnieje wiele ekspresów do kawy, które pomieszczą większe wagi, ale nadal warto zmierzyć przestrzeń między dnem kolby a tacą ociekową, aby mieć pewność, że będzie pasować. 

Waga dla baristy

W przypadku kawy przelewowej ważne jest, aby platforma wagowa była wystarczająco duża, aby pomieścić dowolne naczynie, w którym zaparzysz, oraz wyświetlacz przesunięty lub dobrze oddalony od obszaru ważenia, tak aby można go było odczytać nawet, wtedy gdy użyjesz np. Chemexa. Niekiedy platformy, na których stawia się gorace naczynie ma podkładkę gumową lub położyć szkło na wagę,  w celu odprowadzenia ciepła.