Czy wyobrażasz sobie, że możesz codziennie parzyć kawę w tym samym urządzeniu, a za każdym razem uzyskiwać inny jej smak? Każdego ranka spędzisz kilka minut na przygotowaniu naparu, ale raz będziesz cieszyć się łagodnym aromatem, kiedy indziej natomiast zachwyci Cię intensywny i głęboki smak mocno palonej kawy. Jak to zrobić?
Wystarczy, że zainwestujesz w Aeropress! Czym jest Aeropress, jak go stosować i jakie możliwości przed Tobą otwiera? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika.
Aeropress - co to takiego?
Aeropress to ręczny zaparzacz tłokowy służący do przygotowania kawy. To proste urządzenie należące do alternatywnych metod zaparzania pozwala w prosty i szybki sposób zaparzyć małą czarną. Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo, że zaparzając kawę w Aeropressie będziesz w stanie uzyskać dwa razy identyczny napar. Dla osób ceniących powtarzalność kawy może być to wadą, jednak miłośnicy różnorodnych smaków będą zachwyceni.
Jak działa Aeropress? W cylindrze znajduje się miejsce, do którego należy wsypać świeżo zmieloną kawę, następnie zalać ją wodą, zaś po zaparzeniu wyciska się kawę przy pomocy tłoka.
Warto wspomnieć, że sposób przeciskania kawy z cylindra do filiżanki ma wpływ na smak uzyskanego naparu. Powolne przeciskanie sprawi, że napar będzie bardziej czysty i łagodny w smaku. Szybkie natomiast pozwoli uzyskać bardziej gęsty i intensywny napar.
Tak przygotowane espresso może też stanowić bazę do innych kaw, na przykład domowego cappuccino czy latte.
Budowa Aeropressu
Aeropress składa się z następujących elementów:
- tłok - służy do ręcznego wyciskania kawy z cylindra do filiżanki,
- cylinder - to miejsce na umieszczenie zmielonej kawy oraz gorącej wody,
- uszczelka - zabezpiecza cylinder przed przeciekaniem wody i gwarantuje odpowiednie ciśnienie,
- sitko - zabezpieczone filtrem nie pozwala na przeniknięcie fusów do naparu,
- lejek - służy do przelewania kawy po wyciśnięciu jej przy pomocy tłoka,
- papierowe filtry - ułożone na sitku oddzielają fusy z kawy od naparu,
- mieszadło - jak sama nazwa wskazuje, służy do mieszania kawy w cylindrze,
- miarka - pozwala na odmierzenie dokładnej ilości zmielonej kawy.
Jak parzyć kawę w Aeropressie?
Istnieją dwie metody parzenia kawy w Aeropressie: tradycyjna oraz invert (odwrócona). Na czym polega metoda tradycyjna? Proces parzenia kawy w Aeropressie należy rozpocząć od zmielenia ziaren kawy. Oczywiście robimy to tuż przed zaparzaniem. Tłok zabezpieczamy gumową uszczelką tak, by w środku wytworzyło się ciśnienie umożliwiające późniejsze wyciskanie kawy do filiżanki. W sitku umieszczamy przepłukany wcześniej papierowy filtr. Zakręcamy sitko z filtrem i wsypujemy do niego kawę zmieloną na średnią grubość. Zalewamy pierwszą częścią gorącej wody - na początku to około 50ml. Mieszamy i po chwili dolewamy resztę, całość ma mieć objętość około 250ml. Najlepszą temperaturą wody będzie 85-95°C. Niższa spowoduje, że kawa będzie wodnista w smaku, natomiast zbyt gorąca zniszczy aromat. Zaparzanie powinno trwać od 30 sekund do około minuty, zaś całe przygotowanie kawy w Aeropressie trwa około dwóch minut. Warto dodać, że stosowanie Aeropressu umożliwia dopasowanie metody do własnych preferencji smakowych. Kiedy kawa się zaparzy, zaczynamy przeciskanie kawy do filiżanki.
Kolejną metodą zaparzania kawy w Aeropressie jest metoda invert, czyli odwrócona. Na czym polega? Zamiast wsypać kawę na papierowy filtr, wsypujemy ją do cylindra i powtarzamy te same kroki, co w metodzie tradycyjnej. Kiedy kawa zaparzy się, odwracamy całość do góry nogami i umieszczamy na filiżance. Ostatnim krokiem jest wciskanie tłoka w celu wydostania się kawy z cylindra. Po przeciśnięciu całego naparu wszystkie elementy Aeropressu czyścimy pod bieżącą wodą. Kawa jest gotowa!
Aeropress - jaką kawę wybrać?
Czy przygotowanie kawy w Aeropressie wymaga specjalnego jej rodzaju? Jaki gatunek najlepiej wybrać? Przede wszystkim warto zdecydować się na kawę speciality - to zawsze będzie najlepszy wybór dla kawoszy. Ale jeśli masz inne preferencje smakowe, do Aeropressu możesz użyć każdego rodzaju kawy.
Mistrzostwa kawy z Aeropressu
Mimo swojej prostoty, metody zaparzania kawy w Aeropressie doczekały się światowych mistrzostw. To właśnie brak powtarzalności i szerokie możliwości dopasowania przygotowywanego napoju do własnych preferencji pozwalają na istne smakowe szaleństwo. Mistrzów biorących udział w zawodach ogranicza tylko wyobraźnia. Personalizują oni cały proces przygotowania kawy w Aeropressie a komisja wybiera zwycięzców, którzy potrafią wyczarować prawdziwe cuda w postaci wyjątkowo smacznej kawy.
Zawodnicy wybierają swój ulubiony gatunek kawy, grubość zmielenia ziaren, metodę tradycyjną lub invert i ustalają własny czas zaparzania. Doskonale wiedzą, że wpływ na smak kawy z Aeropressu ma zarówno porcja dolewanej wody, mieszanie naparu jak i szybkość przeciskania go z cylindra do filiżanki.
Aeropress i French Press - czym się różnią?
Jeżeli korzystasz z Aeropressu, prawdopodobnie spotkasz się również z pojęciem French Pressu. Oba urządzenia to zaparzacze tłokowe stosowane do ręcznego przygotowania kawy. Czym się jednak różnią? Przede wszystkim French Press wymaga dłuższego parzenia, zajmuje ono około pięciu minut. Ta metoda manualnego parzenia kawy cechuje się również stosowaniem grubiej zmielonych ziaren, niż w przypadku Aeropressu.
Jednak główną różnicą między Aeropressem a French Pressem jest ich wielkość. French Press pozwala na przygotowanie kilku filiżanek kawy, jego objętość wynosi od 600ml do nawet 1500ml. W Aeropressie natomiast wykonasz tylko jedną porcję kawy.
Aeropress - zalety i wady
Aeropress to urządzenie, które ma wielu zwolenników. Są jednak i tacy, którzy wolą pić kawę z ekspresu i nie mają ochoty na jej manualne przygotowanie. Jakie są główne zalety i wady zaparzacza tłokowego?
Zalety Aeropressu:
- kompaktowy, można go ze sobą wszędzie zabrać,
- szybko się go czyści,
- pozwala przygotować kawę na setki różnych sposobów,
- można z niego uzyskać czysty, klarowny napar.
Wady Aeropressu:
- brak powtarzalności kawy,
- trzeba go umyć zaraz po użyciu.
Aeropress - dla kogo?
Aeropress to doskonałe urządzenie dla kawoszy, którzy lubią eksperymentować. Jeśli codziennie pijesz kawę i znudził Ci się jej klasyczny smak, nie bój się spróbować nowych rozwiązań. Stosując Aeropress przygotujesz ulubioną małą czarną na mnóstwo różnych sposobów. Zmień każdy poranek w nową przygodę!