Kawiarka, kafetiera, makinetka, moka - to tylko kilka z wielu określeń, pod którymi kryje się magia tego niewielkiego urządzenia do zaparzania kawy.
Czym jest kawiarka, dlaczego warto mieć ją w domu i jaki model zagwarantuje Ci najlepszą i niepowtarzalnie pyszną małą czarną?
Kawiarka - co to takiego?
Kawiarka to proste w obsłudze urządzenie służące do przygotowania pysznej, orzeźwiającej kawy. Składa się z trzech podstawowych elementów:
-
zbiornika na wodę - w nim umieszczamy odpowiednią ilość wody,
-
sitka - na sitko wsypujemy świeżo zmieloną kawę (kawy nie ubijamy na sitku),
-
zbiornika na gotową kawę - podczas procesu zaparzania kawa pod ciśnieniem przedostaje się do górnego pojemnika.
Dzięki swojej budowie kawiarki nadają się zarówno na kuchenkę gazową, jak i elektryczną. Większość nowych modeli jest również dostosowana na płytę indukcyjną. Aby upewnić się, że wybrana przez Ciebie kawiarka spełnia wymagania dla konkretnego źródła ciepła, zapoznaj się z ulotką producenta.
Jedną z głównych zalet każdej kawiarki jest ich mobilność. Ten niewielki sprzęt nie tylko zajmuje niewiele miejsca w kuchni, ale również pozwoli napawać się smakiem ulubionej kawy na wczasach. Jeżeli zdarza Ci się wyruszać w dalekie podróże na łono natury, wystarczy mały palnik, na którym można podgrzewać wodę.
Historia kawiarek
Pierwsza kawiarka nie mogła powstać nigdzie indziej, jak we Włoszech - kolebce wszystkiego, co związane jest z najlepszą kawą. Wynalazca kawiarki to Alfonso Baletti, który w 1933 roku stworzył urządzenie do ciśnieniowego zaparzania małej czarnej. Potrzeba jest matką wynalazków - z takiego założenia wyszedł bohater historii, który szukał sposobu na stworzenie domowej kawy o smaku równie dobrym, co przysmaki z najdroższych kawiarni.
Baletti był właścicielem zakładu trudniącego się przerabianiem aluminium, nic więc dziwnego, że pierwsza włoska kawiarka powstała z tego właśnie tworzywa. Składała się ona z trzech elementów: pojemnika na wodę, sitka i pojemnika na kawę. Tak, dokładnie z tych samych elementów składa się aktualnie, co oznacza, że prototyp był prawie doskonały i przez prawie 100 lat istnienia nie wymagał wielu poprawek.
Pierwowzór był tak dobry, że nazwisko wynalazcy stało się marką samą w sobie, zaś kawiarki Baletti są dostępne i pożądane na rynku po dziś dzień.
Jak parzyć kawę w kawiarce?
Do zaparzenia kawy w kawiarce będziesz potrzebować jedynie wody i świeżo zmielonych ziaren dobrej jakości. Przedstawiamy sposób na przygotowanie najlepszej kawy z kawiarki w kilku krokach.
1. Wlej wodę do dolnego pojemnika - pamiętaj, że aby uzyskać napar o najlepszych właściwościach, należy wlać dokładnie tyle wody, na ile jest przeznaczony pojemnik. Całość działa pod ciśnieniem, dlatego jeśli wody będzie zbyt mało, fizyka nie będzie po Twojej stronie. Działa to również w drugą stronę - woda powinna znajdować się poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa.
2. Zmiel ziarna kawy - w tym celu użyj dobrego młynka do kawy, najlepiej nożowego. Ziarna powinny zostać zmielone na średnią grubość. Jeżeli rozdrobnisz je tak, jak do ekspresu ciśnieniowego, wiele fusów przedostanie się do naparu i zaburzy jego klarowność. Gotowe kawałki powinny mieć grubość drobinek cukru.
3. Umieść sitko z kawą - w żaden sposób nie ubijaj kawy, pozostaw ją tak, jak została wsypana. Woda pod ciśnieniem i tak będzie ją wypychać i przemieszczać.
4. Zakręć górną część kawiarki - zrób to dokładnie i regularnie sprawdzaj stan uszczelki. Urządzenie działa pod ciśnieniem, dlatego jeśli pojemnik na kawę będzie źle dokręcony lub uszczelka kończy swój żywot, próba zaparzenia kawy może skończyć się małą katastrofą. Pamiętaj o przeglądzie uszczelki!
5. Postaw kawiarkę na kuchence - to ostatni krok do przygotowania kawy z kawiarki. Postaw kawiarkę na palniku i poczekaj, aż całość zaparzy się.
6. Przelej kawę do ulubionej filiżanki i ciesz się jej pysznym smakiem!
Więcej o przygotowaniu kawy w kawiarce przeczytasz:
Kwiarka jak używać do zrobienia dobrego espresso
oraz
Dlaczego warto kupić kawiarkę?
Kawiarka należy do alternatywnych metod zaparzania kawy. Jeżeli lubisz różnorodność, takie urządzenie zapewni Ci małe odstępstwo od standardowej małej czarnej z ekspresu.
Warto jednak wiedzieć, że niezależnie od rodzaju kawiarek, wszystkie one mają podstawową wadę: aby zaparzyć w nich kawę, woda musi zacząć wrzeć, aby pod ciśnieniem przedostać się przez zmielone ziarna do górnego pojemnika. Jeśli jesteś kawoszem to zapewne wiesz, że kawa nie lubi zbyt gorącej wody. Optymalna temperatura parzenia wynosi maksymalnie 95°C, zaś wyższa spowoduje utratę części aromatu i właściwości smakowych.
Rodzaje kawiarek
Na rynku istnieje wiele rodzajów kawiarek. Ze względu na materiał wykonania dzielimy je na:
-
kawiarki aluminiowe - najpopularniejsze rodzaje kawiarek. Cechują się charakterystycznym, kanciastym wyglądem o kształcie sześciokąta lub ośmiokąta. Najczęściej są dostępne w kolorze srebrnym, ale w sklepach spotkasz je również w wielu innych barwach.
-
kawiarki stalowe - silna konkurencja dla kawiarek aluminiowych. W przeciwieństwie do poprzedników, kawiarki stalowe mają łagodny, okrągły kształt. Materiał wykonania powoduje, że są również droższe.
Kawiarka aluminiowa - wady i zalety
Kawiarka aluminiowa to bez wątpienia najbardziej tradycyjny model ciśnieniowego zaparzacza do kawy. Skoro istnieje na rynku od prawie stu lat i ciągle świetnie się sprzedaje, to raczej nie bez powodu, prawda? Jednak często podnoszonym argumentem przeciwko temu rodzajowi kawiarek jest materiał wykonania. Czy kawiarka aluminiowa jest szkodliwa dla zdrowia?
Istnieją hipotezy głoszące, że z aluminium pod wpływem ciepła wydzielają się szkodliwe substancje, które przechodzą do naparu, następnie zaś do naszych organizmów. Rzeczywiście, wykorzystanie czystego aluminium mogłoby być ryzykowne. Całe szczęście, żyjemy w XXI wieku i potrafimy wykorzystać osiągnięcia nauki, takie jak powłoki zabezpieczające. Jeżeli kawiarki aluminiowe zostały dopuszczone do obrotu w przemyśle spożywczym to oznacza, że zostały dokładnie przebadane pod kątem możliwego niebezpieczeństwa i spełniają wszystkie normy, nie stanowiąc tym samym nadmiernego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia.
Aluminium jest tworzywem, które szybko się nagrzewa. Stąd też w takiej kawiarce napar powstanie szybciej. Co za tym idzie, cała ekstrakcja potrwa krócej. Warto mieć to na uwadze, ponieważ czas ekstrakcji wpływa na smak i właściwości kawy, zwłaszcza na ilość kofeiny w gotowym napoju. Można odnieść wrażenie, że aluminium wpływa na ostateczny smak kawy, aczkolwiek prace nad ulepszeniem warstw zabezpieczających sprawiają, że wada ta jest sukcesywnie eliminowana.
Bardzo istotną informacją dla przyszłych posiadaczy kawiarek aluminiowych jest to, że nie wolno myć tych urządzeń przy pomocy chemicznych detergentów, które mogą zniszczyć powłokę zabezpieczającą i spowodować zagrożenie korozją, co może być przyczyną zmiany smaku kawy - ostatecznie zardzewiała kawiarka nie nadaje się do użytku. Do oczyszczania elementów po parzeniu kawy należy stosować tylko wodę. Pod żadnym pozorem nie wolno myć kawiarki aluminiowej w zmywarce.
Niewątpliwą zaletą aluminiowych kawiarek jest ich cena. Są to najpopularniejsze rodzaje zaparzaczy i znacznie tańsze od stalowych wersji.
Kawiarka stalowa - wady i zalety
Z powodu licznych niejasności związanych z bezpieczeństwem aluminium, na rynku z czasem zaczęły pojawiać się kolejne rodzaje kawiarek. Odpowiedzią na wątpliwości nurtujące kawoszy stała się kawiarka stalowa, pozbawiona ryzyka przedostania się szkodliwych substancji do kawy w procesie zaparzania. To właśnie kwestie bezpieczeństwa są największą zaletą stalowych odpowiedników ciśnieniowych zaparzaczy. Dodatkowo stal jest znacznie bardziej odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne, niż aluminium.
Elementem, który zniechęca część konsumentów do zakupu stalowej kawiarki jest jej cena. Ten rodzaj ciśnieniowych zaparzaczy jest droższy od wersji aluminiowej. Wiele osób jest jednak w stanie zapłacić więcej, jeśli otrzyma w zamian gwarancję bezpieczeństwa zaparzonej kawy.
W przeciwieństwie do poprzednika, kawiarka stalowa nagrzewa się wolniej, efektem czego dłuższa ekstrakcja kawy gwarantuje wyższą zawartość kofeiny w gotowym napoju. Może to również spowodować delikatnie inny smak i aromat kawy.
Dodatkowym aspektem przemawiającym za bezpieczeństwem kawiarek ze stali nierdzewnej jest fakt, że do ich mycia można zastosować niewielką ilość środków chemicznych. Jednak podobnie jak wersję aluminiową, kawiarki stalowej nie należy myć w zmywarce.
Porównanie Bialetti Venus vs Bialetti Moka
Którą kawiarkę wybrać?
Osoby, które zastanawiają się nad wyborem kawiarki, stoją przed dość dużym dylematem. Jeśli Ty również planujesz w najbliższym czasie zakup tego sprzętu pamiętaj, że najlepsze dla Ciebie urządzenie musi być dostosowane do Twoich potrzeb. Dlatego zanim zdecydujesz się na konkretny model, zastanów się, jakie wartości są dla Ciebie najważniejsze. Cena jest jednym z głównych różnic między kawiarkami stalowymi i aluminiowymi. Jeśli przy wyborze urządzenia kierujesz się swoimi możliwościami finansowymi, wybierz kawiarkę aluminiową. Jeżeli zaś ważniejsze są dla Ciebie kwestie zdrowotne i smakowe, postaw na kawiarkę stalową. Co do kwestii estetycznych, zarówno wersja stalowa jak i aluminiowa ma swoich zwolenników.
Jest jeszcze jedna rzecz, którą koniecznie musisz mieć na uwadze podczas wyboru kawiarki, mianowicie jej pojemność. Jeśli za każdym razem przygotowujesz porcję kawy dla siebie, zdecyduj się na wersję o pojemności jednej filiżanki. Jeżeli za jednym zamachem przygotowujesz kawę dla całej rodziny, wybierz kawiarkę o większej pojemności. Jeżeli zdarza Ci się częstować gości kawą, ale przeważnie robisz małą czarną tylko dla siebie, ponownie zdecyduj się na mniejszy format kawiarki. Dlaczego? Do dolnego pojemnika na wodę należy wlać jej dokładnie tyle, ile zaleca producent. Jeżeli przeważnie przygotowujesz kawę tylko dla siebie, wybierając dużą pojemność nie będziesz w stanie zaparzyć jednego kubka kawy o dobrym smaku i jakości.
Pamiętaj też, że pojemność kawiarek jest podawana w filiżankach espresso, czyli 50ml. Modele dostępne na rynku oferują pojemność od jednej do nawet osiemnastu takich filiżanek espresso. Jeżeli pijesz kawę w kubku, minimalna pojemność Twojej kawiarki powinna wynosić 4-6 filiżanek.
Jaka kawa do kawiarki?
Niezależnie od metody parzenia kawy, doskonałym wyborem zawsze będzie kawa ziarnista, najlepiej speciality - ziarna wysokiej jakości zapewniają wyjątkowy w smaku napój. Możesz wybrać swój dotychczas ulubiony rodzaj i gatunek kawy i przetestować, jak smakuje przyrządzona w kawiarce.
Kawa do kawiarki powinna być zmielona dość drobno, ale nie aż tak, jak do zwykłego ekspresu ciśnieniowego. Metalowe sitko przepuszcza część fusów, dlatego średniej grubości zmielenie zagwarantuje nam zdecydowanie bardziej czysty i klarowny napar, niż przy bardzo drobnym zmieleniu ziaren.
Dzięki kawiarce parzenie kawy staje się przyjemnym rytuałem, zamiast codziennym obowiązkiem. Wybierz model najlepszy dla siebie i sprawdź, jakie nowe możliwości smakowe otwiera przed Tobą ta alternatywna metoda parzenia kawy!
|
Kawiarka aluminiowa |
Zalety: |
|
Wady: |
|
Kawiarka stalowa | |
Zalety |
|
Wady |
|
Podsumowanie kawiarek
- Korozja
Chrom w stali nierdzewnej oraz wygładzona polerowana powierzchnia zabezpiecza kawiarki stalowe przed korozją.
Aluminium utlenia się w znacznie szybszym tempie. Jednak mycie kawiarki bez detergentów oraz odpowiednia pielengnacja sprawi że kawiarki aluminiowe mogą przetrwać pokolenia.
Zwycięzca: stal nierdzewna
- Przenikanie ciepła
Aluminium ze wzgledu na skład i mniejsza gęstość jest lepszym przewodnikiem ciepła. oznacza to że kawiarki Moka przygotuja ci szybciej kawę niż kawiarki stalowe. Oczywiscie w tym samym rozmiarze.
Zwycięzca: aluminium
- Wytrzymałość
Stal nierdzewna jest mocniejsza niz aluminium ponieważ jej plastyczność jest mniejsza. Biorąc pod uwagę także taką sama siłę nacisku stal nierdzewna jest także bardziej wytrzymała.
Zwycięzca: stal nierdzewna
- Wygoda
Bez wątpienia stal nierdzewna jest łatwiejsza w czyszczeniu. Ma mniejszą chropowatość powierzchni
Zwycięzca: stal nierdzewna
- Koszt
Aluminium jest tańsze w zakupie i produkcji
Zwycięzca: aluminium