Marka Bodum rozpoczęła swoją działalność w Kopenhadze już w 1944 r. Firmę założył Peter Bodum i cały czas jest kierowana przez jego rodzinę. Do tej pory prężnie działa i ciągle się rozwija. Jedną z podstawowych zasad Bodum jest doskonałe wzornictwo, które pozostaje wierne tradycji funkcjonalności i jakości, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjności. Ich motto brzmi „Piękne wzornictwo wcale nie musi być drogie!”.
Na początku Peter Bodum zajmował się importem wyrobów szklanych do Danii i kiedy spróbował aromatycznego smaku kawy z ekspresu próżniowego, postanowił ulepszyć sprzęt i stworzyć swój produkt. Na początku lat 50. wyprodukował pierwszy próżniowy ekspres do kawy Mocca, a w 1958 r. powstał ekspres Santos. To właśnie on umieścił markę Bodum na międzynarodowej scenie. Kilka lat później firma została przeniesiona do Szwajcarii, dzięki czemu zajęła strategiczne miejsce w Europie Środkowej.
W 1991 r. marka Bodum na nowo odkryła parzenie herbaty za pomocą innowacyjnego czajnika ASSAM, który wykorzystuje ten sam system do parzenia, co francuska prasa do kawy.
W 1992 r. wprowadzono kolekcję elektrycznych artykułów gospodarstwa domowego.
Obecnie oferta firmy poszerzyła się o inne produkty kuchenne oraz produkty gospodarstwa domowego: naczynia kuchenne, sztućce, artykuły do przechowywania, tekstylia oraz wiele innych wyrobów dla domu i biura.
French Press szwajcarskiej marki Bodum to połączenie klasycznego i nowoczesnego stylu. Urządzenie jest wykonane z wysokiej jakości wytrzymałego, a jednocześnie lekkiego tworzywa sztucznego, szkła oraz stali nierdzewnej. Zaparzysz w nim 1 L aromatycznej kawy lub herbaty. French Press jest bardzo prosty w obsłudze, a drobne sitko pozwala na prawidłowe oddzielenie zmielonej kawy, dzięki czemu otrzymasz czysty napar.
French Press występuje w trzech kolorach: białym, czarnym i czerwonym.
Sposób przygotowania napoju:
Do French Pressa należy wsypać 6 gramów grubo zmielonej kawy na każde 100 ml wody.
Następnie należy wlać wodę o temperaturze 90ºC-96ºC i delikatnie zamieszać.
Po ok. 3 minutach docisnąć tłok do końca.