Najlepsza kawa ziarnista to taka, która po zaparzeniu, jest naturalnie słodka.
W sumie nie znam nikogo, kto by nie lubił takiej kawy. Można przecież nie lubić, kwasowości, goryczy czy cierpkości. Jednak słodycz w kawie jest tym smakiem, który raczej lubi każdy.
Ponadto kawa w smaku powinna mieć wyczuwalną kwasowość, goryczkę, mocny aromat, „ciekawy” wyczuwalny smak oraz zostawiać przyjemny posmak po wypiciu.
Zawsze mówię, że powinna być jakaś. Żeby tylko nie była bezpłciowa. Żeby można było ją opisać słowami, porównać do czegoś jadalnego np. owoców, czekolady czy orzechów.
W sumie takie parametry z zachowaniem dobrych zależności pomiędzy goryczą, słodyczą a kwasowością opisują dobrą kawę, a przy obecnym rozwoju produkcji i różnorodności kaw świeżo palonych, możesz sobie przesuwać te proporcje, niższą kwasowość - wyższą gorycz lub odwrotnie.
Do brzegu! Jesteś tu po to, bo Szukasz najlepszej kawy ziarnistej. Hmm...
Jeżeli mam być z tobą szczery to bez podstawowej wiedzy, szybciej trafisz na słabą kawę niż na taką najlepszą dla siebie.
Skrócę Ci, jaka jest obecnie rzeczywistość. Tysiące firm, które sprzedają kawę, kuszą nas reklamami, pokazują piękne ziarna kawy, doskonałą gęstą piankę, zachwyt ludzi, którzy ją piją, uśmiech, radość i wszystko jeszcze opakują w muzykę. Człowiek w przekazie dostaje wszystko dla oczu i słuchu. Niestety, ale nie dla smaku i aromatu.
I po co to wszystko? A po to, byśmy kupili kolorowy, pięknie zapakowany produkt, który w smaku jest co najmniej rozczarowujący bądź nawet ohydny. Ale cóż, duży może więcej, bo ma większy budżet.
Jestem przekonany, że nie raz kupiłeś kawę, która rozczarowała cię w smaku.
Uwierz mi lub nie, ale sam zmarnowałem mnóstwo kasy i nabierałem się na te reklamy i piękne opakowania. Latami popełniałem te same błędy przy szukaniu mojej najlepszej kawy. Często brałem z półki po prostu ładne opakowanie. Zazwyczaj właśnie te, które widziałem w TV
Ok, więc co do cholery jest z tą kawą, że raz jest za kwaśna, raz za gorzka, raz dziwnie pachnie, a jeszcze inna jest bezwonna?
Jako pasjonat, tester, Barista i palacz kawy napisałem dla ciebie ten kompletny przewodnik. Ujawnia on wszystkie sekrety doboru najlepszych ziaren kawy, o czym milczą producenci, którzy chcą po prostu na tobie zarobić.
Po jego przeczytaniu gwarantuję ci, że twoja wiedza na temat kawy wejdzie na wyższy poziom, a każda filiżanka małej czarnej, będzie przygodą dla twoich kubków smakowych.
Jak znaleźć dobrą kawę ziarnistą?
Kawa to żywność więc zadaj sobie pytanie: Kto produkuje najlepsze produkty do jedzenia takie jak mięso, wędliny, warzywa, owoce, pieczywo?
Myślę że, czy czujesz różnicę między tym, co kupujesz w marketach, a tym, co możesz znaleźć u lokalnych dostawców. Oczywiście nie sugeruję, że nie można dostać dobrych produktów w markecie. Chodzi mi tu o zasadę. Wiadomo, że czasem w markecie też są dobre produkty.
Jednak na pewno zauważyłeś, że z zasady najlepsze produkty dostaniesz od małych sprzedawców czy rzemieślników. Są nieporównywalnie lepsze jakościowo niż to, co czeka na półkach w markecie.
Drobni producenci zawsze starają się utrzymać wysoką jakość, oferując świeże warzywa, owoce czy mięso. Dlaczego? Bo to jest ich często jedyne źródło utrzymania.
Tak samo jest z kawą! Ja sam, jeśli mam taką możliwość, zawsze szukam sprawdzonych małych dostawców z dobrymi produktami. Wniosek jest prosty:
Dobrą kawę kupisz w rzemieślniczej palarni kawy.
Być może zauważyłeś albo i nie :), że obecnie w Polsce trwa rozkwit małych rzemieślniczych palarni kawy. Coraz więcej osób docenia jej jakość, smak, aromat, odchodząc od tego, co można dostać za niemałe pieniądze w marketach.
Dzieje się tak, ponieważ nasze rodzime palarnie dostarczają kawę wysokiej jakości. Jest ich dużo, sam korzystałem z kilku. Jednak z racji tego, że sam wypalam i sprzedaję kawę, sprawdzam tylko nieliczne.
Z pewnością większość palarni oferuje swoje produkty przez Internet, mając kilkanaście rodzajów kaw o różnych smakach i pod różne metody parzenia kawy.
W końcu to, czy parzysz ją w ekspresie, kawiarce czy zrobisz sobie kawę sypaną, ma ogromne znaczenie!
W ten sposób przechodzimy do kolejnego etapu wiedzy, na co zwracać uwagę dokonując zakupu swojej najlepszej kawy.
Rodzaje kaw ziarnistych
W 2 minuty, a dowiesz się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o dwóch najpopularniejszych gatunkach kaw ziarnistych, czyli Arabica i Robusta. Dwa inne rzadko spotykane gatunki to Libertica i Excelsa pochodzącym głównie z Azji Południowo-Wschodniej
Nie bądź zdziwiony, ale dla sprostowania, Robusta jest odmianą, nie gatunkiem kawy. Tak samo, jak Typica i Bourbon są głównymi odmianami gatunku Arabica. Robusta jest odmianą gatunku Canephora, czyli kawy kongijskiej. Dlaczego o tym mówię?
Większość osób na świecie kojarzy nazwę Robusta, więc także tu będę używał jej jako gatunku kawy.
Główne odmiany kawy.
Arabica — uznawana za kawę z wyższej półki. Stanowi około 75% produkcji wszystkich ziaren kawy na świecie. Ma wyraźniejszą kwasowość (nie myl z kwaśną kawą), słodycz i przyjemny, łagodny smak.
Robusta — jest ostrzejsza i bardziej zbożowa, jednak ma doskonały orzechowy posmak i co ważne „daje kopa”. Mocno pobudza, ponieważ ma ponad dwa razy więcej kofeiny od ziaren Arabica.
Liberica- aromat kawy to owoce i kwiaty w smaku trochę drewniana. Była produkowana na Filipinach.
Excelsa- uprawiana głównie w Azji Południowo-Wschodniej może poszczycić się cierpkim, bardziej owocowym smakiem.
Zapamiętaj: Robusta ma ostrzejszy gorzki smak, a Arabica jest aromatyczna i lekko słodka.
Gatunki Kaw - różnice
Stężenie kofeiny: Ziarna Arabiki zawierają nawet dwa razy mniej kofeiny niż Robusta.
Zawartość cukru i kwasu: Robusta ma więcej kwasy chlorogenowego, który dodaje do smaku goryczy i ma mniejszą ilość cukru niż Arabica.
Cena: Robusta jest tańsza niż Arabica. Dlaczego? Ziarna są łatwiejsze w uprawie, szybciej dojrzewają i są bardziej odporne na choroby i szkodniki. Mogą, rosnąc na niskich wysokościach.
Wygląd ziaren: Arabica ma większe i podłużne ziarna, a Robusta jest mniejsza i ma okrągłe ziarna. Czasem jednak można się pomylić, gdyż w gatunku kawy Arabica występują odmiany Peaberry, które po wypaleniu, mogą być podobne wyglądem do robusty, ale na pewno nie smakiem.
Gatunki kawy ziarnistej: 70% światowej produkcji to Arabica 30% Robusta. Ogólnie te dwa rodzaje kawy ziarnistej zdominowały świat. I tak naprawdę szybko się to nie zmieni. Wiele instytutów, cały czas pracuje, aby zwiększać wydajność i odporność tych dwóch gatunków na polach uprawnych. Ciężko mi sobie teraz wyobrazić, aby to się zmieniło.
Kwasowość kawy
Kawa ma naturalną kwasowość. Nie myl kwasowości z kwaśną kawą. Kwasowość w kawie może być dobra i niedobra. Trochę to oczywiście i głupie stwierdzenie, jednak już tłumaczę, o co chodzi na przykładzie z życia.
Z pewnością nie raz miałeś do czynienia z niedobrymi pomarańczami lub np. jabłkami. Zazwyczaj takie owoce mają ostrą i cierpką kwasowość. Dobre i niedobre wyglądają tak samo, niestety jednak w smaku mocno się różnią. Taka kwasowość i różnica w smaku występuje słodką kawę.
Uwaga ! Kwaśna kawa może być efektem tego, że kawa jest stara, ziarna są niskiej jakości lub błędów w procesie palenia kawy oraz błędu metodzie parzenia.
Nie jest to łatwe zadanie, ale musisz szukać w kawie dobrej kwasowości, takiej jak występuje w smacznych jabłkach, pomarańczach czy w innych cytrusach.
Jak ją rozpoznać kwaśną kawę?
Kawa po wypiciu nie powinna powodować suchości i cierpkości w gardle. Kwasowość nadaje jej różnorodności i pozwala lepiej odczuć słodycz.
Przykład: Kawy z Afryki charakteryzują się zazwyczaj wyższą kwasowością, z owocowymi lub kwiatowymi nutami smakowymi. Kawy z krajów takich jak Brazylia czy Sumatra mają niższą kwasowość z nutami kakao i orzechów.
Musisz wiedzieć, że na kwasowość kawy duży wpływ ma wysokość upraw. Kawy uprawiane w górach, lasach, osłonięte drzewami rosną wolniej i mają wyższą kwasowość.
Kawy uprawiane na niższych wysokościach mają niską kwasowość. Można to porównać do jabłek, które dojrzewają w lecie (bardziej płaskie w smaku) oraz do jabłek, które zrywa się późną jesienią (wyższa kwasowość). A co z goryczą?
Gorycz w kawie jest wynikiem złego parzenia – gorycz nie jest tym, co chcemy uzyskać. Jeżeli po zaparzeniu filiżanki małej czarnej i wzięciu pierwszego łyka pojawia się ostry, gorzki smak, możesz to zminimalizować. W jaki sposób?
Reguluj grubość mielenia, temperaturę wody lub ilość kawy. Drobniejsze mielenie zwiększa moc naparu, co zazwyczaj wiąże się z większą goryczą.
Podsumowując. Goryczka w kawie to coś, czego można uniknąć. Kwasowość w kawie jest naturalna i nie można jej całkowicie zlikwidować.
Dobra słodka kawa powinna charakteryzować zrównoważoną słodką kwasowością z lekka goryczką.
Słodka kawa
Na rynku znajdziesz kawy jednorodne oraz mieszanki. Jednorodne ziarna, to po prostu kawy z jednego regionu, kraju lub nawet te najwyższej jakości kawa speciallity od jednego gospodarza. Nie mają domieszek innych ziaren.
Mieszanka oznacza różne ziarna kawy zmieszane w jednym opakowaniu. Miesza się ziarna z różnych krajów, regionów lub różnych gatunków. Np. kawy z Brazylii łączy się z kawami z Kolumbii lub gatunki Arabica z Robustą.
Zastanawiasz się, po co to się robi? Przez mieszanie uzyskuje się niepowtarzalny produkt, łącząc właściwości smakowe poszczególnych ziaren. Palarnie kawy przez mieszanie, szukają słodkiej kawy. Słodką kawę, możesz wykorzystać do kawy z mlekiem typu latte, natomiast pojedyncze ziarna niemieszane do przyrządzenia kaw czarnych. Ja również zgadzam się z tym w 100%. Chociaż do kaw mlecznych nadają się także kawy jednorodne, które też mogą być słodkie.
Co jeszcze musisz wiedzieć? Mieszanki tworzy się po to, aby uzyskać równowagę pod względem gęstości, kwasowości i słodyczy. Można łączyć jasne cytrusowe nuty smakowe z kawami czekoladowymi. Taką kombinacją można w jednej filiżance uzyskać najlepsze nuty smakowe z obu tych kaw, co jest prawie niemożliwe do uzyskania za pomocą jednorodnych ziaren.
Podsumowując: Kawy jednorodne używaj do przyrządzania kaw czarnych, które pijesz bez mleka np. z ekspresów przelewowych. Mieszanki stosuj do espresso i kaw, do których dodajesz mleka, takich jak latte czy flat white.
Jaka kawa ziarnista do ekspresu?
Kawa do ekspresu wymaga ciemnego lub średniego palenia. Najlepsze kawy ziarniste do ekspresu o czekoladowo orzechowym smaku. Zazwyczaj są to dobre mieszanki kawy lub kawy z Brazylii. Kawa ziarnista do ekspresu musi dobrze łączyć się z mlekiem, lub smakować dobrze jako kawy czarne. Tu musisz poeksperymentować z wodą i ustawieniem ekspresu. Oczywiście chodzi mi tu o ekspresy ciśnieniowe, czyli ekspresy automatyczne i ekspresy kolbowe.
Dobre espresso wyróżnia się idealną równowagą pomiędzy słodyczą, goryczą, a kwasowością. Polecam kupować kawy świeżo palone, które smakiem przypominają prawdziwą kawę. Świeżo palone kawy będą też słodkimi kawami.
Do takich ekspresów nie stosuj kawy jasno palonej. Taka kawa może być zbyt kwaśna i niedoparzona. Kawy jasno palone stosuj do French Press lub do ekspresów przelewowych z filtrem.
Dobierz ziarna do metody parzenia kawy
Wybór metody parzenia kawy ma bardzo duży wpływ na wybór ziaren kawy. Poniżej przedstawiam ci najpopularniejsze metody parzenia.
Wiem, że często ludzie mylą pojęcia i nie znają nazewnictwa metod. Nie dziwię sie, gdyż sam się w tym wszystkim kiedyś gubiłem. Mam nadzieję, że dzięki temu będziesz wiedział jakiego sprzętu używasz i będziesz juz wiedział, jak daną metodę czy sprzęt nazwać. Ułatwi wybór najlepszej kawy ziarnistej.
French Press (Praska francuska) - jest bardzo uniwersalna metoda. Używaj kawy ziarnistej jasno lub średnio palonej. Chociaż jeżeli lubisz mocne kawy, to będą tu pasować także kawy ciemno palone. Przy zaparzaniu masz możliwość sterować grubością mielenia i czasem parzenia.
Cold Brew - kawa na zimno, wybierz ziarna jasno palone o wyższej kwasowości. Kawa w tej metodzie parzy sie nawet 12 godzin.
Ekspres przelewowy – szukaj ziaren kawy jasno lub średnio palonych. Najlepiej jednorodnych.
Ekspres kolbowy – wybieraj kawy ciemno lub średnio palone. Najlepiej sprawdzą się tu mieszanki lub jednorodne kawy z Brazylii, Sumatry, Columbii lub Gwatemali.
Ekspres Automatyczny – podobnie jak ekspres kolbowy, jednak na rynku jest wiele słabych ekspresów, które nie doparzają kawy. Tu zalecam kawy średnio lub ciemno palone i najlepiej mieszanki.
Kawa sypana do kubka – jasne lub średnie palenie.
Kawiarka, mokka – wybieraj średnio lub ciemno palone. Najlepiej mieszanki
Aeropress – uniwersalny zaparzacz. Można używać wszystkich rodzajów kaw.
Dobra kawa dla ciebie
Niektórzy miłośnicy kawy poszukują kawy, przypominających wino, kwiatów, cytrusów. Inni wolą pełnowartościową, ziemistą i mocną kawę, do której mogą dodać mleko.
Pewne preferencje smakowe wymagają pewnych rodzajów ziaren kawy.
Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć. Jeśli masz ochotę na owocowe, kwiatowo-egzotyczne smaki, które zwykle otrzymuje się z metod przelewowych np. z ekspresu przelewowego, szukaj jasno palonych ziaren z pojedynczego pochodzenia.
Doskonałe są do tego kawy jasno lub średnio palone no kawy z Gwatemali, Kenni, Columbii
Jeśli chcesz czegoś mocniejszego i gęstego, kawy, która smakuje bardzo „kawowo” i łączy się z mlekiem, wybierz ciemno paloną kawę np. z Brazylii.
Kawa ziarnista czy mielona?
Kawoszu! Powiem ci wprost. Jeżeli masz młynek żarnowy - kupuj kawę ziarnistą i miel ja przed parzeniem. Jeżeli nie masz młynka żarnowego - kupuj kawę mieloną z dobrej palarni.
Przeczytaj to dalej i sprawdź, czy popełniasz najpopularniejszy błąd przy parzeniu kawy.
Jeżeli używasz elektrycznego młynka z ostrzami to niestety, ale taki młynek nie nadaje się do mielenia kawy. Jest to najpopularniejszy błąd kawoszy przy parzeniu kawy.
Nie polecam ci używania czy kupowania młynka elektrycznego z ostrzami. Takie młynki niszczą kawę. Lepiej kupować jest mielona kawę.
Dlaczego młynek nożowy nie jest dobrym rozwiązaniem? Dlatego że kluczem do najlepszej kawy w filiżance jest równomierne mielenie.
Młynkiem nożowym nie jesteś w stanie równomiernie zmielić ziaren kawy. Pocięte ziarna są różnej wielkości. Jedne części będą parzyć się szybciej inne wolniej.
Wszystko w zależności od wielkości pociętych cząsteczek kawy. Efekt może być tylko jeden! Niedobra kawa. Drugim czynnikiem niszczącym kawę jest przegrzewanie kawy podczas mielenia (cięcia) kawy. Ostrza młynka obracając się, bardzo szybko przegrzewają kawę zabijając jej walory.
Używaj młynka żarnowego. Wolne obroty żaren, miażdżą ziarna kawy. Równy nacisk sprawia, że mielenie kawy jest jednolite i równe. I o to właśnie chodzi. Obecnie, wiele palarni kawy oferuje opcje mielenia pod różne metody.
Najlepsza kawa ziarnista prosto z palarni
Bez dwóch zdań, najlepsza kawa ziarnista jest świeżo palona. Czy wiesz, jednak ile dni od daty palenia kawa jest optymalna w smaku? Bezpieczny zakres, w którym kawa jest najlepsza i optymalna czas od 8 do 30 dni od daty palenia. Oczywiście jak wypijesz kawę bezpośrednio po paleniu, to także się nie otrujesz. Poprostu bezpośrednie dni po paleniu, kawa bardzo zmienia sie w smaku. W ciągu tego „martwego okresu”, z ziaren kawy cały czas uwalnia się dwutlenek węgla CO2, który negatywnie wpływa na ekstrakcję kawy.
Najlepsze palarnie, umieszczają na opakowaniu datę palenia kawy Pamiętaj o tym!
Dobrą kawę ziarnistą zazwyczaj możesz kupić przez Internet. Często palarnie oferują subskrypcje kawy, gdzie płacisz za kawę miesięcznie i co miesiąc lub częściej, w zależności od twojego ustawienia, otrzymujesz świeżo paloną kawę. Nie musisz się martwić i pamiętać o kolejnej partii kawy. Regularnie otrzymujesz świeżą kawę, bezpośredni z palarni.
Zazwyczaj jest to dużo tańsze rozwiązanie, zniż zakup pojedynczych torebek. Palarnie oferują spore zniżki za subskrypcję, gdyż mogą zaplanować produkcję i przygotować wysyłki do klientów. Możesz sprawdzić naszą ofertę świeżo palonych kaw lub skorzystać z innych palarni dostępnych w Polsce i wyszukać je w Google.
Wybieraj palarnie, które jasno informują, kiedy była palona kawa. Nie chcesz chyba otrzymać kawy wypalonej kilka miesięcy wcześniej. Zazwyczaj producent informuje na opakowaniu datę palenia kawy.
Ranking kaw ziarnistych
Skąd pochodzą najbardziej uznane i najlepsze ziarna kawy na świecie? Przeczytaj moje analizy i dywagacje. Swoje analizy przeprowadziłem na podstawie zebranych danych z międzynarodowych zawodów. Brałem pod uwagę zawody międzynarodowe i sprawdziłem jakich kaw używają najlepsi bariści świata (World Barista Championship, World Brewers Cup). Korzystałem także z danych firmy coffeereview.com, która to od ponad 20 lat testuje i ocenia kawy z całego świata. Oczywiście udostępnia też swoje statystyki z badań poszczególnych kaw.
KAWA GEISHA - NAJLEPSZA KAWA NA ŚWIECIE
Najbardziej unikalny gatunek kawy na świecie. Pochodzi z Etiopii. Jednak może rosnąc w wielu regionach świata. Obecnie najbardziej pożądane ziarna pochodzą z Panamy oraz Kostaryki. Czemu jest wyjątkowa? Przypomina herbatę ze smakami cytrusów, jaśminu i wanilii. Jeżeli lubisz lekkie kawy? Polecam Ci spróbować. Doskonale nadaje się do ekspresów przelewowych, drippów, aeropressa czy Chemexa. Geisha z Panamy jest obecnie najczęściej wykorzystywana przez zwycięzców World Brewers Cup. Cena to około 100$ za kg
KAWA Z ETIOPII
Kawa z Etiopii ma bardzo dużo podobnych cech co Geisha. Szczególnie ta z Yirgacheffe. Jest także bardzo często wykorzystywana przez zwycięzców konkursów kawowych. Kosztuje ułamek ceny Geishy.
HAWAJE I KAWA KONA
Kawa Kona została uznana przez Forbsa na najlepszą kawę w Ameryce. Kona to Hawajska wyspa z doskonałym klimatem z wulkaniczną glebą. Kawowce rosną na zboczach gór. Jeżeli chcesz jej spróbować, będziesz musiał sięgnąć głęboko do kieszeni. Jest to kawa produkowana w ograniczonej ilości i bardzo poszukiwana.
Zawsze kupuj kawę EXTRA FANCY, gdyż jest to najwyższa jakość ziaren. Na rynku jest sporo mieszanek, które zawierają tylko 10% kawy KONA. Kona, charakteryzuje się niską kwasowością i bogatym i gładkim smakiem. Doskonale nadaje się do ekspresów przelewowych. Cena kawy to powyżej 80$ za kg
KAWA Z JAMAJKI BLUE MOUNTAIN
Kawa na Jamajce rośnie na dużych wysokościach. Zbierana ręcznie ze zboczy górskich przez około 10 miesięcy w roku. Zbiory kawy w 90% trafiają do Japonii. Dobrze zbalansowana, słodka kawa o wysokiej gęstości.
W Japonii twierdzą, że jest to najdelikatniejsza kawa na świecie. Kawa ta jest jedną z najdroższych kaw. Zdobycie tej kawy w Polsce jest niemożliwe. Uważaj na podróbki! Wiele firm fałszuje tę kawę. Aby, nazwać kawę Jamajcan Blue Mountain Blend wystarczy, tylko niewielka ilość kawy Blue Mountain, żeby posługiwać się tą nazwą. Cena certyfikowanej Jamajcan Blue Mountain to powyżej 170$ za kg
KAWA Z KENII
Kawa z Kenii należy do najlepszych kaw na świecie. Duży wpływ na to ma jakość upraw i starania rolników. Ziarna wyższej jakości kupowane są od rolników po wyższej cenie. To zachęca ich do tworzenia niepowtarzalnych ziaren kawy. W Kenii największym uznaniem cieszą się największe ziarna kawy o rozmiarze AA. Kawy te są owocowe z winną kwasowością i bardzo czystym smakiem.
No dobra świat uznał, że obecnie najlepszą kawą na świecie jest kawa Geisha z Panamy.
Jak natomiast wypada na tym tle najdroższa kawa Kopi Luwak i dlaczego nie ma jej w tym rankingu?
Kawa Kopi Luwak vs Geisha z Panamy.
Wiele osób spoza branży kawowej wierzy, że najlepszą kawą na świecie jest Kopi Luwak. Proszę cię! Nie wierz w te brednie. Historia Kopi Luwak jest taka:
Najlepszą i najdroższą kawę na świecie produkuje się poprzez zbieranie kupy zwierzęcia, zwanego Asian Palm Civet jedzącego wiśnie kawowca. Realnie to nie jest produkcja, tylko męczenie zwierząt!
Kofeina wpływa na cywety w taki sam sposób, jak na ludzi. Zwierzęta są uwięzione w małych klatkach i karmione na siłę, aby zaspokoić zapotrzebowanie naiwnych turystów, którzy uważają, że to naprawdę dobra kawa.
Jak jednak wypada niby najlepsza kawa świata w porównaniu z Geisha?
Niestety bardzo niekorzystnie. Do coffeereview przez ponad 20 lat przesłano do testowania 14 próbek tej kawy. Po ich analizie okazało się, że tylko 4 z nich to prawdziwy Kopi Luwak. Reszta była oszukana. Do oszukanych próbek, dodano szczep bakterii z azjatyckiego cywetu palmowego dla wzbogacenia smaku i oszukania kupujących. Jednak te kombinacje i tak nie dały żadnych korzyści. Żadna z nadesłanych próbek kaw Luwak, nigdy nie znalazła się w czołówce punktacji. Mało tego wyniki były mierne na poziomie słabych kaw z Brazylii.
KOPI LUWAK to niestety słaba kawa w ładnym marketingowym papierku.
Jaka to najlepsza kawa ziarnista?
Najlepsza kawa ziarnista to kwestia całkowicie subiektywna. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że Tak ta kawa jest najlepsza i smakuje wszystkim ludziom na świecie.
Każdy z nas ma inne kubki smakowe, inne odczucia kwasowości, słodyczy i goryczy. Jeden od kawy oczekuje owoców i kwasowości, drugi lubi kawy czekoladowe i orzechowe. Jednak dzięki temu przewodnikowi wiesz, jaką i gdzie kupić dobrą kawę.
Zapamiętaj:
Przy parzeniu zwracaj uwagę na 3 najważniejsze rzeczy.
- Kupuj kawę świeżo paloną z małych rzemieślniczych palarni.
- Do mielenia kawy używaj młynka żarnowego, nie używaj nożowego.
- Wybieraj kawę wypaloną do odpowiedniej metody parzenia.
- Jest to gwarancja, że twoja kawa będzie smakować dużo lepiej.