Każdy ze smakoszy małej czarnej ma od czasu do czasu ochotę na odejście od klasycznego sposobu parzenia kawy. Jeśli również należysz do tego grona i chcesz spróbować kolejnej smakowej wariacji, zdecyduj się na alternatywną metodę parzenia kawy, jaką jest dripper. To urządzenie pozwoli Ci spersonalizować ulubiony napój i odkryć nieznane dotychczas aromaty, ukryte w świeżo zmielonych ziarnach.
Dripper do kawy - jak działa?
Dripper do kawy (nazywany też dripem) to niewielkie, praktyczne urządzenie stosowane w procesie parzenia. Przy jego pomocy należy przelać wodę przez zmielone ziarna kawy do właściwego naczynia. W tym celu niezbędne jest również użycie papierowych filtrów, które zatrzymają fusy.
Jednym z najpopularniejszych dripów jest Hario V60. Dripper może być ceramiczny, metalowy lub szklany. Na rynku istnieje wiele modeli V60. Kawa w nim przygotowana, czyli tak zwana kawa przelewowa, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto chciałby czasem spróbować innej wersji, niż standardowa kawa z ekspresu. A do tego przygotowujesz ją własnoręcznie! Gwarantujemy, będzie smakować wybornie, a owocowe i czekoladowe aromaty będą unosić się po Twojej kuchni.
Jak parzyć kawę w dripperze?
Aby przygotować kawę w dripperze, potrzebujesz kilku rzeczy:
- drippera,
- papierowego filtra,
- przegotowanej, gorącej wody o temperaturze 90-95°C,
- świeżo zmielonych ziaren kawy.
W dripperze umieść papierowy filtr, który należy wcześniej przepłukać, by do naparu nie przedostał się sztuczny smak i zapach. Do środka wsyp świeżo zmieloną kawę, przeważnie jest to 6g produktu na każde 100ml wody. Na początku jedynie przelej ziarna wodą, by uwolnić pierwsze aromaty. Dopiero po chwili przelej resztę wody kolistymi ruchami. Gotowe, możesz cieszyć się ulubioną kawą!
Jaka kawa do drippera?
Podobnie jak w innych przypadkach, gorąco zachęcamy, by wybierać dobrej jakości, świeżo paloną kawę z zaufanej palarni. Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że Twoja kawa będzie pyszna, a obiecane aromaty rzeczywiście nacieszą Twoje kubki smakowe!