Kupiłeś wręcz doskonałą partię kawy i zdajesz sobie sprawę z tego, że nie czeka się z jej spożyciem? Ktoś podpowiedział ci, żeby włożyć ją do zamrażarki, ale nie jesteś pewny czy to dobre rozwiązanie? Sprawdź, jak przechowywać ziarna kawy, żeby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem i aromatem!
Jaki jest okres ważności kawy?
Właściwe przechowywanie ziaren kawy nie jest bez znaczenia. Jeśli to zaniedbasz, zaczną się starzeć, utleniać, a w najgorszym przypadku nawet jełczeć. Chyba nie lubisz takiego smaku kawy?
Wiem, możesz być zdziwiony dlaczego ziarna kawy miałyby w ogóle się psuć, w końcu w marketach stoją latami, a ich data ważności wynosi nawet kilka lat…
Bądźmy szczerzy – Najlepsza kawa nie może być starsza niż 3 miesiące!
A wiedziałeś o tym, że jeśli będziesz źle ją przechowywał, skrócisz ten czas nawet do dwóch tygodni? Tak, nas też nie cieszy ta informacja, ale trzeba znać fakty i to, z czym się mierzymy.
Co niszczy twoje ziarna kawy
Każde ziarenko kawy niszczy powietrze, wysoka temperatura, światło i wilgoć. Na pewno chwyciłeś się za głowę z myślą – jak to możliwe? Przyjrzyjmy się razem procesowi tworzenia.
Kawa jest wkładana do opakowania próżniowego – gdy go otwierasz, aromat zaczyna uciekać. Ciepło będzie przyspieszało utlenianie i inne reakcje chemiczne, dlatego jeśli postawisz paczkę ziaren w gorętszej części kuchni nad kuchenką lub nawet obok ekspresu, spodziewaj się, że szybciej stracą swoje właściwości.
Już 10 stopni C wzrostu temperatury bardzo szkodzi ziarnom! A światło?
Negatywnie wpłyną na związki zapachowe i smakowe, więc zapomnij o eksponowaniu ziaren na promienie słoneczne, bo tak ładnie wyglądają w słoiku.
Nie zapominajmy o wilgoci – może spowodować, że ziarna spleśnieją i do tego wchłoną aromaty z innej żywności… chciałbyś pić kawę smakującą serem albo jajecznicą?
Jak przechowywać ziarna kawy, by nie stracić ich smaku
W końcu jesteśmy w części, na którą czekałeś, czyli jak przechowywać kawę! Oto nasze sprawdzone pomysły, dzięki którym będziesz popadać w zachwyt nad każdą przyrządzoną filiżanką kawy!
-
Torba na kawę
Poszukaj specjalnej torby na kawę z zamkiem błyskawicznym lub specjalnym zaworem, dzięki któremu twoja kawa na długo zachowa doskonały smak! Możesz poszukać także specjalnych klipsów. Nasza rada? Gdy zamykasz kawę, zawsze zmniejszaj ilość powietrza, a następnie odłóż torbę w chłodne i suche miejsce.
-
Pojemnik na kawę
Wiem, torby na kawę nie są dla każdego, zresztą większą popularnością cieszą się pojemniki. Jaki wybrać? Musi być hermetycznie zamykany i nieprzezroczysty. Reszta jest mniej istotna – możemy polecić ci pojemniki ze stali nierdzewnej, które na najdłużej zatrzymają świeżość ziaren, ale jeśli nie masz takiego pod ręką – lepsze coś, niż nic!
Kawa w lodówce
A teraz czas wrócić do naszego początkowego pomysłu – słyszałeś, że można przechowywać kawę w lodówce, by zachować jej świeżość. Prawda czy mit?
Być może się zdziwisz, ale prawda! Nie wolno dosłownie przechowywać ich w lodówce, ale do zamrażarki mamy jak najbardziej pozytywne podejście. Istnieje jednak jedno zastrzeżenie – pod żadnym pozorem nie otwieraj pojemnika na ziarna w zamrażarce!
A co się stanie? Wszystkie zimne ziarna (więc gdy wyjmiesz je tak samo) zaczną ściągać wilgoć, co w rezultacie wywoła wstrętny zapach spalenizny. Nie wierzysz nam? Spróbuj!
Kiedy zamrażanie ziaren jest dobrym pomysłem? Przykładowo wtedy, gdy kupujesz dużo kawy w promocji i wiesz, że nie masz szans zużyć jej w zalecanym terminie. Oczywiście musi być zamknięta w hermetycznym pojemniku a nie wrzucona luzem. Zapisz datę i zużywaj ją w odpowiedniej kolejności. I pamiętaj! Jeśli chcesz się napić kawy, najpierw musisz rozmrozić zamkniętą torebkę!
Jak przechowywać zmielona kawę?
Zdarzyło ci się zmielić za dużo kawy albo chcesz ją zabrać na wakacje, bo wiadomo, jak można żyć bez kawy? Umieść ją w małej torebce z suwakiem, wypuszczając skrupulatnie całe powietrze. Ukryj ją w walizce, chroniąc przed światłem, ciepłem i wilgocią – to powinno wystarczyć ci na tydzień-dwa podróży.
Pyszna kawa przez długi czas
Nasza rada na koniec? Kupuj mniejsze opakowania kawy ziarnistej, jeśli nie jesteś w stanie wypić jej na tyle szybko, by cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Mielona kawa jest dla… amatorów i osób, które podróżują. Niestety nie da się jej ani dobrze przechowywać, a jej smak i jakość zawsze pozostawiają wiele do życzenia. Pamiętaj o tym, że nawet najlepszy pojemnik nic nie da, jeśli postawisz go przy kuchence, w pełnym słońcu lub… zapomnisz zamknąć jak należy.