Większość Włochów przygotowuje poranne espresso za pomocą kawiarki do kawy zwanej moka, wyprodukowanej po raz pierwszy przez firmę Bialetti w 1933 roku. Te czajniczki wykorzystują ciśnienie pary do przepychania wody przez fusy do oddzielnej komory do serwowania.
Są niedrogie, lekkie, łatwe w użyciu i pozwalają szybko przygotować wspaniałą filiżankę kawy w ciągu zaledwie kilku minut. Jak zrobić kawę w kawiarce? Dowiesz się z tego artykułu.
Kawiarka do espresso
Aby zaparzyć naprawdę dobre espresso, potrzebny jest porządny ekspres, jednak większość z nas nie może sobie pozwolić na posiadanie w domu profesjonalnego sprzętu i niestety niektóre ekspresy produkowane do użytku domowego robią gorsze espresso w porównaniu do kawiarek.
Nie będę cię okłamywać! Kawiarka nie zrobi prawdziwego espresso. Do zrobienia prawdziwego espresso potrzebujesz wysokiego ciśnienia powyżej 9bar. Kawiarka robi kawę pod znacznie niższym ciśnieniem. Jednak jest na to ratunek.
Jeśli użyjesz dobrej jakości kawy o odpowiednim zmieleniu (średnio mielonej, nie tak drobno, jak do ekspresu kolbowego), uzyskasz naprawdę świetną kawę. Nawet z odrobiną cremy na wierzchu – pożądanej warstwy lekkiej piany na wierzchu przygotowanego espresso.
Jak działa kawiarka
Budowa kawiarki jest bardzo prosta. Dlatego też urządzenie jest praktycznie bezawaryjne.
Zazwyczaj przez okres eksploatacji wymienia sie uszczelkę, która od dokręcania zużywa się. Koszt 3 uszczelek przy obecnych cenach w 2024 to ok 12zł. Starcza to, przy intensywnym użytkowaniu na ponad 3 lata.
Kawiarka składa się z trzech podstawowych elementów: metalowego filtra, do którego wsypuje się kawę, górnego zbiorniczka z pokrywką, do którego wpływa zaparzona kawa oraz dolnej części, gdzie nalewa się czystej wody.
Kawiarka działa na zasadzie różnicy ciśnień, które wytwarza się pomiędzy dolnym zbiornikiem z wodą a górnym zbiornikiem z pokrywką.
Podgrzewana woda w zbiorniku dolnym pod wpływem temperatury zwiększa swoją objętość i ciśnienie w dolnym zbiorniku. Pod wpływem wyższego ciśnienia wody i pary w dolnym zbiorniku, przez metalowy filtr, który znajduje się pomiędzy zbiornikami, przepływa pod ciśnieniem gorąca woda, jednocześnie parząc kawę.
Poniżej film, na którym promieniami rentgena prześwietlono kawiarkę podczas procesu parzenia kawy.
Jak zrobić kawę w kawiarce
Będziesz potrzebował:
-
młynek do kawy
-
kawiarkę
-
wilgotny ręcznik
-
woda
-
płytka kuchenna
Krok 1 - Dodaj wodę do kawiarki
Napełnij dolny pojemnik wodą tak, aby zawór znajdujący się w bocznej ściance nie był zalany wodą. Warto za każdym razem wlewać taką samą ilość wody, dzięki temu możemy zachować powtarzalność kawy. Używaj wody filtrowanej lub źródlanej o niskiej mineralizacji.
Krok 2 - Zmiel ziarna kawy
Zmiel ziarna. Do mielenia używaj młynka żarnowego, może być ręczny lub automatyczny. Grubość mielenia powinna być w granicach drobnej soli kuchennej. Grubiej niż do espresso, drobniej niż do dripa. Tu eksperymentuj z grubością i dobierz ją do swojej preferencji. Jest to element parzenia, który odgrywa bardzo ważną rolę. Dobierz sobie odpowiedni młynek do kawy
Krok 3 - Dodaj kawę do kawiarki
Włóż filtr stalowy do dolnego pojemnika z wodą i napełnij go kawą. Ilość kawy w metalowym filtrze nie może tworzyć górki ponad krawędź filtra. Jeżeli wsypaliśmy więcej, to nadmiar trzeba usunąć, wyrównując poziom kawy do krawędzi metalowego filtra. Pamiętaj, nie ubijaj kawy. Kawa w filtrze powinna być lekko nasypana.
Krok 4 - Skręć kawiarkę
Skręć dolny pojemnik z górnym pojemnikiem. Kawiarkę, skręcaj, trzymając za cały pojemnik. Pamiętaj, nie dokręcaj kawiarki, trzymając za uchwyt ! Możesz uszkodzić kawiarkę.
Krok 5 - Podgrzej swoją kawiarkę
W przypadku używania kuchenki gazowej wybierz palnik gazowy, który pasuje do dna kawiarki. Płomień nie może być większy niż dno urządzenia.
Podgrzewając na kuchence, zaczekaj chwilę, aż woda się zagotuje i kawa zacznie wypływać do środka. Moment wypływania kawy stanowi punkt do zmniejszenia palnika kuchenki.
Staraj się tak parzyć, aby wypływ zaparzonej kawy był na stałym poziomie. Jeżeli palnik kuchenki będzie ustawiony na zbyt wysokim poziomie, kawa z lejka zacznie się rozpylać, co spowoduje przypalenie kawy i większą gorycz naparu.
Krok 6- Sprawdź poziom kawy i zamieszaj napar kawy
Kiedy górna część kawiarki będzie pełna kawy, a na górze pojawi się piana, zdejmij kawiarkę z kuchenki. Piana pojawia się kilka sekund przed końcem ekstrakcji kawy, więc gdy się pojawi, wasza kawa jest gotowa.
Przed nalaniem kawy opcjonalnie można kawę trochę zamieszać za pomocą małej łyżeczki.
Krok 7- Podaj swoje espresso z kawiarki
Wlej kawę do swojej ulubionej filiżanki. Jeżeli wszystko zrobiłeś poprawnie, otrzymasz filiżankę mocnej aromatycznej kawy
Kawa z kawiarki
Aby, zrobić sobie fantazyjną kawę z kawiarki z dodatkiem spienionego mleka zrób to tak:
- podgrzej trochę mleka w dzbanku ze stali nierdzewnej, zanim zacznie się gotować i spień je np jednym z urządzeń dostępnych w naszym sklepie.
Czyszczenie kawiarki
Po zaparzeniu kawy wyczyść urządzenie przed zaparzeniem następnej kawy. Niewyczyszczone urządzenie może zmienić smak przyszłych filiżanek kawy.
Pamiętaj, do mycia moka używa ciepłej wody. Aby dotrzeć do wewnętrznej części filtra, użyj czegoś cienkiego, co można owinąć szmatką i wytrzeć wnętrze sitka. Pozwoli to na usunięcie resztek kawy z wewnętrznych i najtrudniejszych do czyszczenia miejscach.
Czyszczenia filtra nie trzeba wykonywać po każdej kawie, ale powinieneś to robić przynajmniej raz w tygodniu, aby utrzymać smak i czystość zaparzanej kawy na podobnym poziomie.
Na jak długo wystarczają kawiarki?
Prawidłowo czyszczona i zadbana Moka może być używana bardzo długo. Jest to prawdopodobnie jedna z największych zalet tego urządzenia.
Najczęściej eksploatuje się uszczelka pomiędzy górnym a dolnym zbiornikiem. Jednak wymiana uszczelki w urządzeniu dobrej marki, zazwyczaj odbywa się po kilku latach używania. Marki takie jak Bialetti lub G.A.T dają gwarancję i możliwość dokupienia oryginalnych części takich jak: uszczelki, zawory bezpieczeństwa, filtry, zawory do spieniania.
Po wymianie danego elementu pice kawy powinno odbywać się bez zmian. W sumie wielu producentów robi podobne rozmiary kawiarek do firmy Bialetti i tym samym można do nich wykorzystywać uszczelki od Bialetti.
Rodzaje kawiarek.
W sprzedaży można spotkać kawiarki o różnych wykonaniach. Najpopularniejsze to kawiarki aluminiowe lub wykonane ze stali szlachetnej.
Kawiarki aluminiowe zazwyczaj nie nadają się do używania na kuchence indukcyjnej. Do kuchenek indukcyjnych kawiarka zazwyczaj wykonana jest ze stali nierdzewnej. Więcej przeczytasz w moim artykule: Kawiarka aluminiowa czy stalowa
Podsumowanie
Bez inwestowania w drogi ekspres możesz samodzielnie zrobić espresso. Kawiarka jest jednym z łatwiejszych i tańszych sposobów na wykonanie tego w domu. Urządzenie jest bezawaryjne, tanie w eksploatacji i posłuży na lata.