Kawa po irlandzku to odpowiednio przygotowana kawa z domieszką Whiskey
Powoli zbliża się jesień, co oznacza, że kapryśna aura będzie towarzyszyła nam coraz częściej. Aby przetrwać jakoś ten czas, warto skosztować pysznego napoju, który z pewnością każdemu poprawi humor. Mowa oczywiście o Irish Coffee, czyli kawie z domieszką whiskey i brązowego cukru, skrytych pod pierzynką utworzoną z bitej śmietany. Jak ją przygotować?
Poniżej najlepszy przepis, dla którego niejedna osoba straciła głowę. Pamiętajcie, aby korzystać z wysokiej jakości kawy.
Kawa po irlandzku przepis
Składniki na kawę po irlandzki z whiskey:
-
150 ml kawy (używaj świeżo palonej kawy, zaparzonej w ekspresie);
-
50 ml whiskey (najlepsza będzie irlandzka. Doskonale nadaje się Jameson Wiskey. Jest słodka i gładka oraz odrobinę pikantna);
-
brązowy cukier - 1 łyżeczka;
-
biały cukier - 1 łyżeczka;
-
bita śmietana (możesz użyć gotowej lub samodzielnie ją przygotować ubijając śmietankę kremówkę - 30 lub 36%);
Kawa po irlandzku proporcje
-
Do szklanki wlej zaparzona kawę. Kawę możesz zaparzyć za pomocą ekspresu przelewowego lub ekspresu ciśnieniowego. Musi być gorąca
-
Dodaj brązowy i biały cukier. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
-
Do tak przygotowanej mikstury wlej 50ml WHISKEY i wymieszaj
-
Na górę wyłóż delikatnie bitą śmietanę. Możesz użyć gotowej bitej śmietany lub zrobić ja we własnym zakresie.
-
Całość posyp kakao
Do klasycznej kawy po irlandzku używaj wyłącznie irlandzkiej whiskey
Zobacz na poniższym filmie jakie to proste.
Kilka popularnych odmian kawy po irlandzku
Kawa irlandzka Buena Vista: użyj dwóch kostek cukru, śmietanę lekko ubij i wlewaj po ciepłej łyżce tak aby powstały dwie warstwy.
Irish Cream Coffee: użyj połowy irlandzkiej whiskey i połowy likieru Bailey's, z dodatkiem wiśni Maraschino.
Bailey's Irish Coffee: użyj tylko likieru Bailey's zamiast irlandzkiej whiskey. Ta wersja jest słodsza i pełniejsza niż tradycyjna.